Érvénytelenítette a kovásznai törvényszék a régiós népszavazási határozatot

A Kovászna megyei törvényszék alapfokon érvénytelenítette a megyei önkormányzat tavaly novemberi határozatát, amelyben az népszavazást írt ki a fejlesztési régiók átalakításáról - közölte pénteken a Mediafax hírügynökség. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta, az ítéletet ezen a héten kézbesítették az önkormányzatnak.

Indoklásában a törvényszék formai okokra hivatkozott. Azt kifogásolta például, hogy nem tették közzé az országos sajtóban is, hogy az önkormányzat honlapján elolvasható a határozattervezet, és a javaslatot megvitató ülésen módosították a határozat szövegét. Tamás Sándor elmondta, nem lepődtek meg ezen az ítéleten, számítottak arra, hogy a bíróság a prefektúra javára dönt az ügyben.

Ugyanakkor leszögezte: nem adják fel, megfellebbezik az alapfokú döntést, annál is inkább, mert a bíróság három formai kifogását nem tartják megalapozottnak. Érvei szerint az alapfokú bíróság szerint a határozattervezet harminc napos közvitáját a szakbizottsági ülésektől kell visszaszámolni, nem pedig a tanácsülés időpontjától, amelyen erről döntenek, holott a bizottságok véleményezése konzultatív jellegű, a határozatról a plénum dönt.

A bíróság kifogásolta azt is, hogy az előterjesztett szöveg a tanácsülésen módosult, megváltoztatták a címét és a népszavazásra javasolt kérdés szövegét is. Tamás Sándor ennek kapcsán is rámutatott, hogy a határozattervezet végleges formáját minden esetben a plénum fogadja el a tanácstagok javaslatait követően.

A bíróság harmadik formai kifogása az volt, hogy a népszavazásról szóló határozat tervezetet csak helyi lapokban hirdették meg, holott ez egy egész országot érintő kérdés, ezért az országos sajtóban is meg kellett volna jelennie a hirdetésnek. A tanácselnök rámutatott, a referendumon egyrészt a háromszéki polgárokat kérdezték volna meg, másrészt a hirdetés megjelent az önkormányzat honlapján, így bárki számára elérhetővé tették azt. 

Tamás Sándor kifejtette, ha majd a táblabíróság a megyei önkormányzat javára dönt, a határozat érvénybe lépését követő 20 nappal lehet megszervezni a népszavazást. Kovászna megye tanácsa tavaly novemberben szavazta meg, hogy referendumot szerveznek Kovászna, Hargita és Maros megyék egy fejlesztési régióba való tartozásáról. 

Dumitru Marinescu prefektus nem élt azzal a lehetőséggel, hogy előzetesen felszólítsa az önkormányzatot a határozat visszavonására, hanem rögtön a közigazgatási bíróságon támadta meg a jogszabályt, ezáltal ugyanis azonnal felfüggesztésre került. Dumitru Marinescu szerint fontos volt megakadályozni, hogy a nyilvánvalóan törvénybe ütköző önkormányzati határozatok - amilyen szerinte a népszavazás kiírása is - visszafordíthatatlan következményeket vonjanak maguk után. A prefektus korábban kifejtette: szerinte a referendum alkotmányellenes, hiszen Románia közigazgatási egységei a községek, a városok és a megyék, a régió nem szerepel az alaptörvényben.

 

Kimaradt?