A Moldovai Köztársaság európai jövőjéről értekezett Borbély László

A Moldovai Köztársaság európai jövőjéről, ambícióiról, valamint az Európai Unióval való társulási szerződést elutasító Ukrajna társadalmi kihívásairól egyeztetett Bukarestben Titus Corlăţean külügyminiszter a parlament külügyi bizottságaival.

A találkozón Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke felszólalásában kihangsúlyozta: Ukrajna jövőjét mindenképp az európai gazdasági térségben látja, a kialakult lobbanékony társadalmi helyzetre pedig azért is fontos mielőbb megoldást találni, mivel egy jelentős magyar közösség él ott. „A Keleti Partnerség program az elmúlt években sok előnnyel járt Ukrajna és a kárpátaljai magyarság számára, a jelenleg kialakult belpolitikai válságot pedig mindenképp további tárgyalások útján kell megoldani. Politikai dialógusra és egy közös álláspont kialakítására van szükség Európai Uniós szinten, az ország demokratikus jövője szempontjából meghatározó lesz, hogy az állami visszaélések hogyan lesznek kezelve” – fogalmazott Borbély László.

Ami a Moldovai Köztársaság pozitív európai útját illeti, Borbély kifejtette: Romániának fontos szerepe volt abban, hogy a Moldova Köztársaság aláírta a társulási és szabadkereskedelmi megállapodást az EU-val, és úgy tűnik, a moldovai állampolgárok, már ez év nyarától szabadon, vízum nélkül utazhatnak az Európai Unió országaiban. „Figyelnünk kell arra, hogy mi történik a továbbiakban Moldovában, hiszen Romániának érdeke, hogy az ország az EU felé vezető utat választja, és ne engedjen az oroszországi befolyásnak” – hangsúlyozta Borbély, hozzátéve, a jövő hónap folyamán újabb tárgyalásokra kerül sor Titus Corlăţean külügyminiszterrel, ekkor a Balkán-országokról, valamint az Izrael-Palesztin kérdésről fognak egyeztetni.

 

Kimaradt?