Jóval könnyebb lesz a hivatali ügyintézés Hargita megyében

Lehetővé válhat az internetes ügyintézés a Hargita megyei önkormányzatoknál, miután Hargita Megye Tanácsa összesen három e-kormányzási pályázatot nyert meg 15-15 településsel együtt. A második és harmadik projektnek 2014. január 27-én írták alá a finanszírozási szerződését, az elsőnek még tavaly decemberben. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hétfőn Bukarestben Bebe-Viorel Ionică távközlési államtitkárral együtt látta el kézjegyével a két dokumentumot.

– Egyenként másfél millió euró a pályázatok értéke, és általuk 12 on-line közszolgáltatás áll majd az állampolgárok rendelkezésére, így lehetővé válik az internetes ügyintézés többek között építkezési engedélyek kérelmezése, illetékek befizetése, pályázatok benyújtása esetében, és a számítógépes program az önkormányzatok mezőgazdasági nyilvántartásának kezelését is megkönnyítené. A bürokrácia csökkentését szeretnénk elérni, hogy az ügyintézés minél egyszerűbb legyen. Ezzel remélhetőleg még többen jelentkeznek pályázati kiírásainkra, mivel nem kell majd riasztó mennyiségű papírozással foglalkozni – nyilatkozta a megyeelnök.

Az előző években a megyei tanács már lebonyolított egy e-kormányzási pályázatot, E-kormányzási rendszer kiépítése Hargita Megye Tanácsa intézményében címmel, amelynek az összértéke szintén másfél millió euró volt. Ezt fogja kiegészíteni a megyei tanács és a helyi önkormányzatok részvételével megvalósuló három pályázat, amely megkönnyíti az intézmények közti kapcsolattartást, ennek nyomán pedig a gyorsulnak a bürokratikus folyamatok.

Az európai uniós finanszírozású, az Ágazati Operatív Program keretében támogatott projekt általános célkitűzése a közszolgáltatások elektronikus rendszerének létrehozása, a közintézmények hatékonyságának növelése, valamint az adminisztrációs döntési és ügyintézési folyamatok gyorsítása. Az aláírástól számított 18 hónapon belül, tehát 2015 közepéig gyakorlatba kell ültetni a pályázatot, ami elsősorban az eszközbeszerzést és a számítógépes hálózat kiépítését jelenti.

A három pályázatot tavaly nyújtották be, 15-15 helyi önkormányzat részvételével, Hargita Megye Tanácsa vezetésével, és úgy osztották be a pályázó településeket, hogy ha nem nyer mindhárom pályázat, akkor külön-külön mindegyik alapján egységes megyei rendszert lehessen kifejleszteni.

A részt vevő helyi önkormányzatok:

  • 1-es projekt: Csíkkarcfalva, Csíkszentdomokos, Csíkszentkirály, Csíkszépvíz, Gyergyócsomafalva, Gyergyóditró, Gyergyószárhegy, Gyergyótölgyes, Gyimesközéplok, Parajd, Székelykeresztúr, Székelyudvarhely, Szentegyháza, Vasláb, Zetelaka.
  • 2-es projekt: Borszék, Bögöz, Csíkszentmárton, Csíkszentimre, Csíkszenttamás, Csíkcsicsó, Csíkpálfalva, Farkaslaka, Gyergyóholló, Gyergyószentmiklós, Gyergyóújfalu, Korond, Lövéte, Maroshévíz, Oroszhegy.
  • 3-as projekt: Csíkdánfalva, Csíkszentsimon, Csíkszentmihály, Etéd, Fenyéd, Galócás, Gyergyóalfalu, Gyergyóremete, Gyimesfelsőlok, Madéfalva, Máréfalva, Salamás, Siménfalva, Szentábrahám, Tusnád község.

Kimaradt?