Borbély: a magyar közösség ellen vizsgálódik a CSM

Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke „rendkívül súlyos" fejleménynek tartja, hogy a Legfelső Bírói Tanács (CSM) egy nemzeti közösség ellen indított vizsgálatot a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása és a visszaszolgáltató bizottság tagjainak elítélése ellen megszervezett Igazság Napja tüntetésen elhangzottak miatt.

A politikus erről a Marosvásárhelyen tartott, Nemzeti kisebbségek és nemzeti közösségek az EU-ban című szemináriumon beszélt pénteken.

„El kell dönteniük, hogy ki ellen indították a vizsgálatot: az erdélyi magyar egyházak ellen, a beszédet mondó püspökök ellen, a felszólaló politikusok ellen vagy a több mint 25 ezer magyar ember ellen, akik az üggyel való szolidaritásukat fejezték ki? Az én véleményem az, hogy a Legfelső Bírói Tanács egy nemzeti közösség ellen indított vizsgálatot, ami rendkívül súlyos fejlemény " – mondta Borbély.bernady kisebbs konf marko attila ae

A politikai alelnök kijelentette, hogy tiszteletben tartja az igazságszolgáltatás függetlenségét, de nem maradhat szótlan akkor, amikor igazságtalan ítéletek születnek, és nem tartja helyénvalónak ebben az esetben az Európai Bizottságnak azt a kérését, miszerint a politikusok ne nyilvánítsanak véleményt a bírói határozatokról.

„Nem maradhatunk szótlanok"

„Ne mondja azt senki, hogy maradjunk szótlanok, és ne mondjuk el a véleményünket akkor, amikor igazságtalan, megalapozatlan ítéletek születnek" – mondta Borbély. Ugyanakkor feltette a kérdést, hogy amikor környezetvédelmi miniszter volt és berontottak az irodájába a Greenpeace aktivistái, majd a fűtőtestekhez láncolva magukat órákon át tüntettek a verespataki bányanyitást engedélyező bírói döntés ellen, akkor a CSM miért nem avatkozott bele? {loadposition OTP}

Borbély kijelentette, hogy a CSM nyugodtan vizsgálatot indíthat ellene és akár az egész romániai magyar közösség ellen, mert nem hiszi, hogy a feljelentőkön kívül valaki más véleménnyel lenne a két ártatlan embert börtönbüntetésre ítélő döntéséről. „A jogállam azt jelenti, hogy felelősséggel tartoznak nem csak az közemberek, hanem az ügyészek és a bírák is. Felelőséggel tartoznak, ha téves döntéseket hoznak" – mondta a politikus.

Az RMDSZ politikai alelnöke az Európai Népcsoportok Föderális Uniója (FUEN) támogatását is kérte a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaállamosításának megakadályozásában.

Kimaradt?