Példamutatás vagy pofátlankodás a székelyföldi „román autonómia”?

Elemzők szerint politikai üzenete lehet annak, hogy az önkormányzatok társulása által bizonyos fokú önállóságot kaphat a székelyföldi Hargita megye északi, román többségű része. A nyolc település összefogásával létrejövő Kelemen-Görgény Fejlesztési Társulás küszöbön álló bejegyzéséről Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke nyilatkozott pénteken az MTI-nek.

Horváth István szociológus, a kolozsvári Kisebbségkutató Intézet igazgatója az MTI-nek hétfőn elmondta, a társulás révén létrejövő döntéshozatali keret azt üzenheti, hogy "a kisebbségi kérdés kezelését nem kell kötelezően a többségi döntéshozatali logikában látni". Ezt azért tartotta fontosnak, mert - mint fogalmazott - "egy kisebbségi közösségnek soha nem tesz jót a többségi döntéshozatal". Horváth István nem tartotta valószínűnek, hogy a kölcsönösség elve alapján Erdély magyar többségű kistérségei is olyan önállóságra tegyenek szert, amilyent a Hargita Megyei Tanács szán a társulásnak. Példaként említette, hogy a kölcsönösség elve Székelyföldön sem működik. Míg Erdély megannyi román többségű településén magyar alpolgármestert választanak, a Székelyföldi városokban ezt a tisztséget nem szokás átengedni a román közösség választottainak.

Bakk Miklós politológus szerint a székelyföldi román többségű települések kistérségi társulása megnyithatná az utat a magyar többségű települések kistérségi társulásainak a bejegyzése felé. A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem tanára emlékeztetett rá, hogy az elmúlt években a kormány helyi képviseletét ellátó prefektusok akadályozták meg a székelyföldi magyar kistérségi társulások megalakulását. Bakk Miklós úgy vélte, a székelyföldi román társulás létrehozásának a megakadályozása azt jelezné, hogy Bukarest nem akar megegyezést a székelyföldi magyar többség és a helyi román kisebbség között, és arra törekszik, hogy a székelyföld autonómiájának semmilyen előfeltétele ne jöjjön létre. A politológus hangsúlyozta, a társulást még akkor sem lehet közjogi autonómiának tekinteni, ha a megyei önkormányzat át kívánja erre ruházni egyes kompetenciáit. A kompetenciák tervezett átruházását politikai gesztusnak nevezte, amelyet a politikai marketing eszközeivel lehet ahhoz a kérdéshez kapcsolni, hogy mi történjék a székelyföldi románokkal Székelyföld területi autonómiája esetében.

A Hargita megyei román többségű települések "miniautonómiájáról" szóló pénteki MTI-hírt több román lap átvette. Darie Cristea szociológus, a Bukaresti Tudományegyetem tanára az Adevarul napilapnak nyilatkozva úgy vélte, a társulás létrehozásával voltaképpen a székelyföldi magyarok próbálják elfogadtatni a román társadalommal az általuk áhított autonómia gondolatát. Hozzátette azonban, hogy az autonómia kérdésköre nem tartozik a megyei önkormányzatokra. "Ez az állam berendezkedési formája, a román állam pedig sem a területi sem az etnikai alapú autonómiát nem fogadja el" - vélte a szociológus. A Konstancán megjelenő Telegraf napilap "a pofátlanság netovábbjának" titulálta, hogy a magyarok akarnak autonómiát adni a románoknak Romániában.

Borboly Csaba az MTI-nek pénteken elmondta, már januárban bejegyezhetik a Kelemen-Görgény Fejlesztési Társulást, mely többek között kulturális, oktatási, mezőgazdasági, egészségügyi, szociális, egyházi és műemlékvédelmi, és turisztikai területen veszi át a megyei önkormányzattól a térség ügyeinek a kezelését, és az ezekhez rendelt költségvetési forrásokat. A társulás települései afféle román szigetet képeznek a 86 százalékban magyarok által lakott Hargita megyében.

Kapcsolódók

Kimaradt?