Az RMDSZ nem támogatja az árukapcsolást az EP-választásokon

Politikai és technikai okokból is szerencsétlen megoldásnak tartja Kelemen Hunor az európai parlamenti választások összekapcsolását az alkotmánymódosításról szóló referendummal. Az RMDSZ elnökét a kormányzó Szociál-Liberális Szövetség (USL) hétfőn bejelentett döntéséről kérdeztük.

„Ha nagyon cinikus akarnék lenni, emlékeztetnék arra, hogy az USL bombasztikus ötleteiből másfél év alatt még semmi sem vált valóra. Ez a bejelentés próbálkozás arra, hogy kitörjenek abból a csapdahelyzetből, amelybe az utóbbi napokban kerültek” – mondta a maszol.ro-nak a politikus.

Kelemen elmondta, egyelőre a módosított alkotmány szövegtervezetét sem véglegesítette a parlament. Az Alkotmánybíróság és a Törvényhozói Tanács véleménye még nem került be a tervezetről szóló jelentésbe, és a Velencei Bizottság sem véleményezte még a módosításokat. „Tudomásom szerint a kormány maga is fontosnak tartja a Velencei Bizottság álláspontját ebben a kérdésben” – magyarázta. 

Hozzátette: az USL-nek 70 százalékos többsége van ugyan, ám a szövetséget alkotó pártok nem biztos, hogy egyet tudnak majd mindenben érteni a a módosított alkotmány szövegtervezetének véglegesítésekor. Az RMDSZ elnökének politikai jellegű kifogása az, hogy az EP-választások kampányában teljes mértékben az alkotmánymódosításra helyeződne át a hangsúly. "Nem szerencsés, ha az EP-választások kampánya nem európai témákról szól" – magyarázta.

Emellett szerinte kudarcra ítéli a referendumot, hogy az érvényességi küszöb májusban 50 százalékos lesz, még akkor is, ha népszavazás két napon keresztül zajlik majd. A kétnapos referendumot az RMDSZ elnöke amúgy is kivitelezhetetlennek tartja. Szerinte nem tisztázott, melyik két napon tartanák a népszavazást. "Ha szombaton kampánycsend van, akkor azon a napon nem lehet szavazni. Lehet vasárnap és hétfőn tartani, de ez megint a vicc kategóriájába tartozna" – fogalmazott Kelemen Hunor.

A politikus emlékeztetett a Velencei Bizottságnak arra az ajánlására is, hogy az európai országok kormányai a referendumokat ne kapcsolják össze más típusú választásokkal. "Egy olyan klubban, mint az Európai Unió, az ilyen típusú ajánlásokat illik megszívlelni" – tette hozzá.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?