Plágiumot tetten érő rendszert dolgoz ki az oktatási tárca

Plágiumot tetten érő informatikai rendszert dolgoz ki az oktatási minisztérium – írja a Gândul. A tárca december végén választotta ki a nyertes pályázót, akinek 3,5 millió euróért olyan programot kell kidolgoznia, amely felismeri a szakdolgozatokban az illegálisan átvett szövegrészeket.

A projekt finanszírozására uniós alapokat szán lehívni a minisztérium. Ám a rendszer azt is feltételezi, hogy ezentúl valamennyi szakdolgozat és szakmai elismerést igazoló fokozat alapjánál álló dokumentumot adatbázisban tároljanak, mert csak így tudja beazonosítani az esetleges plágiumokat.

Mint ismert, Románia egyik leghíresebb plágium-botránya épp a miniszterelnök, Victor Ponta nevéhez fűződik. A politikus doktori címének elnyerésére írt szakdolgozatában tetemes szövegrészeket vett át a forrás megjelölése nélkül. Krábban több tudományos szaktestület megállapította, hogy a kormányfő plagizált a doktori disszertációjában. Címét azonban nem vonták vissza, mert az oktatási minisztériumnak alárendelt ellenőrőz bizottság más következtetésre jutott.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?