Bűnvádi eljárás indult a pungeşti-i tüntetők ellen

Bűnvádi eljárást indított a Vaslui megyei bírósági ügyészég a december 7-i pungeşti-i tüntetések 37 résztvevője ellen. A vádhatóság azért vizsgálódik, mert akkor több száz demonstráló vette körül az amerikai Chevron olajvállalat telkét, ledöntve annak kerítéseit, tiltakozva a tervezett palagáz-kitermelés ellen.

Az interneten szervezett, előre be nem jelentett tiltakozó akció részvevői több ízben dulakodásba keveredtek a nagy erőkkel kivonuló csendőrséggel, amikor a rohamosztagosok kiemeltek és elszállítottak több tüntetőt.

A Mediafax szerint az ügyészség 28 tüntető ellen rongálás, 9 tüntető ellen közerkölcs elleni vétség vádjával indított eljárást. Mindannyiukat beidézték, a napokban sorra kihallgatják őket.

Victor Ponta miniszterelnök korábban gratulált a csendőrségnek, rámutatva, hogy a Chevronnak joga van megvédeni saját telkét. Kifejtette: Románia számára fontos nemzeti érdek az energetikai függetlenség megteremtése, és nem szabad megengedni, hogy mintegy száz "forrófejű" ember tiltakozása megsértse a törvényes előírásokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?