Magyar csendőrökkel verették a pungești-ieket?

Sajtóinformációk szerint a Vaslui megyei palagáz-kitermelést ellenző pungești-i tiltakozók körében magyarellenes hangulat kezdett kialakulni. A település lakói úgy tudják, december 2-án magyar csendőrök verték meg őket, magyar nemzetiségűek voltak azok is, akik állítólag terhes anyákat tiportak sárba és rugdostak a bakancsaikkal.

Emiatt a manna.ro fotós stábja a múlt héten héten majdhogynem póruljárt ottjártakor. Egyed Ufo Zoltán fotóriporter, újságíró lapunknak elmondta: maga is csodálkozott azon, hogy mennyire ellenségesen viselkednek velük a pungești-iek, amikor a csendőrök így mutatták be őket a tüntetőknek: „hoztunk nektek két magyar újságírót”.

Hamar kiderült, hogy a néhány nappal korábban zajlott események miatt történt ez, amikor a csendőrökkel való összecsapáskor a tiltakozók tisztán hallották, amint a csendőrök egymást magyar nyelven bátorították a megtorlás és erőszakoskodás során. A manna.ro újságíróinak azzal volt szerencséje, hogy a muzsnai Willy Schuster aktivista kezességet vállalt telefonon értük.

A kialakulóban lévő magyarellenes hangulatot csak fokozza, hogy egy Maros megyei vállalat végzi a Chevron által megrendelt munkálatokat a térségben: a MIF Rt. munkatársai többnyire magyarok. Egyed Ufo Zoltán szerint nem feltétlenül irányított hangulatkeltésről van szó, de az tény, hogy a magyarok megítélése negatív a térségben. „Különben nagyon sokan érkeznek az ország minden tájáról segíteni a tüntetőknek, a csendőrség jobbára az újságírókkal nem bánik szépen” – összegezte tapasztalatait Egyed a maszol.ro-nak.

A térségben a Bákó megyei csendőrség felel a rendért. Az intézmény szóvivője, Marius Țăranu csütörtökön a maszol.ro-nak elmondta: a Pungești-re kivezényelt csendőrök váltják egymás, és az ország több megyéjéből jöttek bevetésre. Hozzátette, arról nincsenek hivatalos információi, hogy kifejezetten magyar nemzetiségű alkalmazottakat küldtek volna a térségbe. Szerinte nem is fontos az, hogy milyen nemzetiségű csendőrök járőröznek a községben és környékén, mivel a csendőralakulatok ottléte a rend megőrzését hivatott szolgálni.

Țăranu arról nem tud arról, hogy irányított magyarellenes hangulatkeltés zajlana a térségben, erről úgy fogalmazott: „ez nem a csendőrség hatáskörébe tartozó információ”.

A szóvivő lapunknak elmondta: múlt hét óta nem változott a helyzet Pungești-en, továbbra is csendőri felügyelet alatt élnek a községhez tartozó települések lakói, és bár a térségben felfüggesztették az útlezárást, rendőrök és csendőralakulatok igazoltatnak mindenkit.

„Nem egy bizonyos személyt keresnek az autókban, de fokozott figyelemmel kísérik az áthaladó járműveket és személyeket azért, hogy elkerüljék a provokációt, az erőszakos cselekedeteket, mint amilyenek december 2. és 7. között voltak. Ekkor egy felvonulás közelharcba fúlt, és magántulajdon megsértésével végződött” – magyarázta Țăranu.

Kérdésünkre cáfolta, hogy az újságírókat is megmotoznák. „Elkísérjük őket egy erőszakmentes, biztos területre, tíz méterre a tüntetőktől, hogy ne essen semmi bántódásuk” – jelentette ki, majd szívélyesen meghívott a térségbe dokumentálódni.

A Vremea Nouă helyi lap egyébként arról is beszámolt, hogy segélyekkel érkező uniós állampolgárokat tartóztattak fel a térségben járőrőző csendőrök, csütörtöktől pedig valamennyi iskolánál ellenőrzést rendeltek el a hatóságok, különösen a diákok jelenléte érdekli őket. A helyi lap szerint hírzárlat van az iskolaellenőrzések terén. Anișoara Răută igazgatónő a csütörtök reggeli órákban maga kérte a sajtó segítségét, délután már nem volt hajlandó nyilatkozni az ellenőrzéssel kapcsolatosan.

Kapcsolódók

Kimaradt?