Vadim Tudor harcostársát jelöli a szenátus alkotmánybírónak

Lucian Bolcaș ügyvédet jelölte alkotmánybírónak a szenátus szerdán a testületből kilépett Iulia Moțoc helyére, akit az Emberi Jogok Európai Bíróságába delegált Románia - közölte az Agerpres hírügynökség.

A 71 éves Bolcaș a Corneliu Vadim Tudor által alapított, jelenleg Gheorghe Funar által vezetett Nagy Románia Párt (PRM) alelnöke és parlamenti képviselője volt. A PRM 2010-ben kizárta soraiból, ekkor átiratkozott a jelenleg kormányon lévő Szociáldemokrata Pártba. Egyike volt Adrian Nastase ügyvédeinek, akik a "Tamara-néni" néven emlegetett korrupciós perben védték a volt miniszterelnököt.

Iulia Moțocot október elsején választotta az Európa Tanács parlamenti közgyűlése a strasbourgi emberi jogi bíróság tagjává, ahol jövő héten teszi le a hivatali esküt. 2010 óta volt az alkotmánybíróság tagja, mandátuma 2019-ben járt volna le.

Bolcaș kinevezése esetén az alkotmánybíróságnak négy olyan tagja marad, akit a korábbi jobbközép többség, és négy olyan tagja lesz, akit a mostani balliberális többség jelölt, a mérleg nyelve szerepét pedig Puskás Bálint alkotmánybíró, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt szenátora töltheti be - írta a kormánypártokhoz közel álló DCNews.ro portál.

Kimaradt?