Dulakodtak a magyar fiatalok a csendőrökkel Sepsiszentgyörgyön

Dulakodás történt a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tagjai és a csendőrség között vasárnap Sepsiszentgyörgyön a román nemzeti ünnepen, két fiatal előállítottak és megbírságoltak – értesült helyszíni forrásokból az MTI.

A HVIM fiataljait csendőrkordon választotta el a szintén Sepsiszentgyörgyön felvonuló Noua Dreaptă (Új Jobboldal) szimpatizánsaitól. A dulakodás akkor történt, amikor a rendfenntartók távolabb akarták terelni a magyar fiatalokat az Új Jobboldal tagjait szállító járművek közeléből.

Petronela Corodeanu, a Kovászna megyei csendőrség szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a magyar fiatalok csoportjából két fiatalt előállítottak és megbírságoltak, mert nem engedelmeskedtek a csendőrök utasításának, akik el akarták terelni a magyar fiatalokat a román nemzeti ünnepen részt vevők útjából. A kérdésre, hogy használtak-e könnygázt, a szóvivő úgy válaszolt, hogy nem alkalmaztak.

Az Új Jobboldal tagai egyebek között azt skandálták, hogy "Hargita és Kovászna román föld!", "Székelyföld nem létezik!", a mintegy 30 magyar fiatal pedig a "Székelyföld nem Románia!", "Az idegenek menjenek haza!" üzenettel válaszoltak.

A maszol.ro elsőként számolt be arról, hogy az Új Jobboldal sepsiszentgyörgyi felvonulásakor a HVIM ellentüntetést szervez. A helyi önkormányzat mindkét akciótól állásfoglalásban elhatárolódott.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?