Forró lesz december elseje Sepsiszentgyörgyön?

Bár még a helyi román politikusok szerint sem szívesen látott vendégek Székelyföldön, a Noua Dreaptă (Új Jobboldal) szélsőséges nacionalista szervezet újra Sepsiszentgyörgyön akar ünnepelni december elsején, a román nemzeti ünnepen. Előfordulhat, hogy magyar ellentüntetés is lesz.

„Tudja, hol fáj nekem?” – így reagált szerdán a Noua Dreaptă (Új Jobboldal) szélsőséges nacionalista szervezet Kovászna megyei elnöke, amikor azzal szembesítettük, hogy még a román politikusok szerint sem kívánatos a jelenlétük az Egyesülés Menete nevű december elsejei sepsiszentgyörgyi rendezvényen, amelyet a román nemzeti ünnepen szervez – immár hagyományos módon – a háromszéki prefektúra.

Az Új Jobboldal honlapján már napok óta beharangozta, hogy – akárcsak 2009-ben és 2011-ben – tagjai szép számmal részt vesznek az ország minden sarkából a székelyföldi városban tartott hivatalos ünnepségeken. „December 1-én Románia szíve Sepsiszentgyörgyön dobog!” – hangzik a felhívásuk.

Mădălin Guruianu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) városi tanácsosa nem örül ennek a felhívásnak. Szerdán közzétett sajtónyilatkozatában közölte, hogy Sepsiszentgyörgyön nincs mit keresnie egy olyan szervezetnek, mint az Új Jobboldal. „Nem lehet szó nélkül hagyni a román-magyar viszony megromlásához vezető egyetlen gesztust sem. Főként azokat nem, amelyekért olyanok felelősek, akik pár órára a városba érkeznek, jelszavakat skandálnak, felvonulnak, majd eltávoznak, a helyi kisebbségben lévő románságnak pedig viselnie kell a következményeket” – fogalmazott a PNL sepsiszentgyörgyi elnöke.

A maszol.ro-nak arra a felvetésére, próbálta-e meggyőzni a szélsőséges szervezet vezetőit arról, hogy tegyenek le felvonulási szándékukról, a politikus kijelentette: nem tartja velük a kapcsolatot. Felidézte, hogy több román politikustársával együtt négy éve is állást foglalt az Új Jobboldal sepsiszentgyörgyi felvonulása ellen, de ez nem akadályozta meg őket abban, hogy Háromszéken demonstráljanak. „Ha elolvassák a nyilatkozatomat, és rájönnek arra, miként gondolkoznak a sepsiszentgyörgyi románok a jelenlétükről, talán meggondolják magukat”– jelentette ki a PNL sepsiszentgyörgyi elnöke.

Nincs szükségük engedélyre

Az Új Jobboldalt azonben nem hatotta meg a román politikus állásfoglalása. A szervezet Kovászna megyei elnöke, Alexandru Buia a maszol.ro-nak kijelentette, nem érdeklik az „olcsó politikusi nyilatkozatok”. Megerősítette, jelen lesznek az Egyesülés Menetén, és arra számít, hogy minden eddiginél nagyobb számban. Ráadásul erre még csak engedélyt sem kell senkitől sem kérniük, mert a rendezvényt nem ők, hanem „már húsz éve” a prefektúra szervezi. „Mi csak résztvevők leszünk” – magyarázta.

Arra a kérdésünkre, miért érzik szükségét az Új Jobboldal Székelyföldön kívüli tagjai, hogy Háromszéken vonuljanak fel a nemzeti ünnepen, kijelentette: jelenlétükkel támogatásukról szeretnék élni a térségben élő románokat, akiket szerinte elnyomnak a magyarok.

Arra a felvetésünkre, nem érzi-e úgy, hogy a sepsiszentgyörgyiek provokációnak tartják majd a jelenlétüket, és helyi magyar fiatalok a provokációjukra szintén provokációval válaszolnak, Buia úgy fogalmazott: a civilizált szurkolókon kívül a futballmérkőzéseken huligánok is szoktak lenni, akik provokálóan viselkednek. „A románok és a magyarok soraiban is vannak ilyenek, ha a magyarok provokálnak minket, az ő felelősségük. Mi békés szándékkal megyünk” – jelentette ki.

Arra a megjegyzésünkre, hogy az Új Jobboldal felvonulásai nem mindig a legbékésebbek, több alkalommal nyilvánosan is székely zászlót égettek, Buia azt válaszolta: ilyen esetekről nincs tudomása.

Szervezkedik a HVIM?

A Székelyföld nem Románia nevű Facebook-csoportban már készülődik a sepsiszentgyörgyi magyar ellentüntetés: a nacionalista románokat tetveknek nevező fiatalok szerint nem szabad hagyni, hogy zavartalanul végigvonuljanak a városon, de legalábbis le kell filmezni őket, főleg, ha a „ki a magyarokkal az országból”-t skandálják majd.

Az oldalon hozzászólok közt többen a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomhoz kötődnek. „Válaszolni kell rá. Legjobb egy autonómiás ellentüntetés lenne” – írja Varga László Előd, a HVIM sepsiszentgyörgyi szóvivője.

A tervek szerint „Welcome to Seklerland” vagy hasonló transzparensekkel várják majd az ünneplőket, ha pedig azok mocskolódnak, akkor a csíkszeredai példa mentén azt kell kiáltani: „ND takarodj”. Hevesebb vélemények szerint az elsején érkezők „meg kellene kapják, amit keresnek”, mások kétes hangnemben békítenek: „nem kell semmit ordibálni a patkányoknak”.

Lapunk a külföldön tartózkodó Varga László Elődöt nem tudta elérni. A HVIM honlapján a sepsiszentgyörgyi szervezet elnökeként feltüntetett Pál Hunor a maszol.ro-nak azt nyilatkozta: már rég kiszállt a mozgalom, és nem tudja, ki vette át a helyét a szervezet élén.

Szerda este az Új Jobboldal tervezett akciójának ügyében megkerestük Sepsiszentgyörgy polgármesterét is. Antal Árpád elmondta, egy csütörtöki sajtótájékoztatón fejti majd ki álláspontját a december elsején várható eseményekről.

Kimaradt?