Ezt üzeni Sepsiszentgyörgy a román és a magyar szélsőségeseknek

Egyhangúlag megszavazták csütörtökön a sepsiszentgyörgyi városi önkormányzat tagjai – négy román nemzetiségű és tizennégy magyar nemzetiségű tanácsos – azt az állásfoglalást, amelyben elutasítanak mindennemű szélsőséges megnyilvánulást a közelgő román nemzeti ünnepen.

Az állásfoglalást Antal Árpád polgármester kezdeményezte, miután a szélsőséges Noua Dreaptă (Új Jobboldal) román szervezet, válaszként pedig a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) is jelezte: felvonulni készül a háromszéki megyeszékhelyen december elsején.

Bár név szerint nem nevezi meg a szervezetet, az önkormányzat állásfoglalása utal az Új Jobboldalra. „Tekintettel arra, hogy a mozgalom tagjai 2011-ben is jelen voltak ezen a rendezvényen, elmondhatjuk, nem az ünneplés a céljuk, hanem sértegetni, provokálni akarják a magyar közösséget. Visszautasítunk mindennemű szélsőséges megnyilvánulást ennek eredetétől függetlenül és emlékezünk az emberellenes rendszerek áldozataira, a kommunizmus áldozatainak tiszteletére tavaly létesített ’56-os emlékpark felavatásával, valamint a 2014-ben felavatandó Holokauszt-emlékparkkal” – hangoztatják a tanácsosok.

Az önkormányzat ugyanakkor felkéri Kovászna Megye Prefektusi Hivatalát és a kormányt, hogy határolódjon el „ezen szélsőséges alakulatoktól” és sepsiszentgyörgyi jelenlétüktől. „Meggyőződésünk, hogy a közös jövő érdekében közösségünknek kölcsönös bizalomra és a múlt hibáinak beismerésére van szüksége” – olvasható az állásfoglalásban.

Antal Árpád polgármester a maszol.ro-nak elmondta: az elfogadott szövegből egyértelműen kiderül, hogy üzenetük nem csak az Új Jobboldalnak szól. „A román és a magyar szélsőségesek ellen egyaránt állást foglalt az önkormányzat” – mondta az elöljáró.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?