Antal Árpád idén sem ünnepel december elsején

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester csütörtökön felszólította december elsejei ünnepségsorozat szervezőit, hogy határolódjanak el a Noua Dreaptă (Új Jobboldal) szélsőséges nacionalista román szervezettől, amelynek tagjai a háromszéki megyeszékhelyen készülnek felvonulni a nemzeti ünnepen.

Az elöljáró a prefektúrának, a Hargita és Kovászna Megyei Románok Civil Fórumának és az ortodox egyháznak azt üzente: beszéljék le az Új Jobboldalt a sepsiszentgyörgyi menetelésükről, különben őket terheli a felelősség, ha bármilyen incidens történik a városban. Antal szerint a helyi magyaroktól sem várhatják el, hogy tolerálják, amint három- négy évente román szélsőségesek vonulnak végig a város utcáin a magyarok közösséget bántó feliratokkal és jelszavakkal. „Egyértelmű, azért jönnek Sepsiszentgyörgyre, hogy bennünket sértegessenek” – szögezte le a polgármester.

Antal egyébként közölte: idén sem vesz részt a december 1-ei rendezvényeken, mert Románia továbbra sem teljesítette az 1918. december elsejei gyulafehérvári nyilatkozatban tett ígéreteit.

Amint arról beszámoltunk, az Új Jobboldal újra Sepsiszentgyörgyre hívja ünnepelni híveit. A szervezet honlapján olvasható a felhívás szerint az „2013. december 1-én az ország szíve Sepsiszentgyörgyön dobog”. A szervezet tervezett sepsiszentgyörgyi menetelésétől Mădălin Guruianu liberális tanácsos elhatárolódott.

Kapcsolódók

Kimaradt?