Tizenöt éve halt meg Lady Diana

Lady Diana a királyi család legnépszerűbb tagja volt, közkedvelt státusza azután is megmaradt, hogy elhagyta Károly herceget. Halálának körülményei sokakban a mai napig is kérdéseket vetnek fel.

Diana Frances Spencer 1961. július 1-én született Norfolkban. Anyai részről ír, amerikai, angol és skót felmenőkkel rendelkezett, de apai ágon egészen a XVII. században uralkodott II. Károly angol királyig vissza lehetett vezetni a családfáját.

diana eskuvo masolat

Tökéletesen megfelelt a királyi családnak, mely számára fontos volt, hogy Károly herceg betartsa az 1707-es trónutódlási törvényt felesége kiválasztásakor. A jövendőbeli walesi hercegnének és királynőnek hajadonnak, arisztokrata származásúnak és protestáns hitűnek kellett lennie.

Amit a gyakorlatias és konzervatív II. Erzsébet királyné mégis kifogásolt nejében, hogy a walesi hercegné szabados gondolkodású volt, és a hagyományokkal szakítva nevelte gyermekeit. Ennek ellenére Lady Diana igen nagy népszerűségre tett szert, hamar elnyerte a britek tiszteletét. Rokonszenvük a hercegi pár válása és Diana halála után is megmaradt.

diana gyermekeivel

Károly és Diana 1981. július 29-én házasodott össze a Szent Pál székesegyházban. Feltételezések szerint világszerte közel 750 millió ember nézte végig a szertartást. Első gyermekük, Vilmos 1982-ben született, a második 1984-ben. Diana és Károly 1992-ben megromlott kapcsolata miatt szétköltözött, a hercegné 1993-ban hivatalosan visszavonult a nyilvánosságtól. 1996. augusztus 28-án hivatalosan is kimondták a válást.

Walesi hercegnőként Diana számos jótékonysági megmozdulásban vett részt, amibe beletartozott az iskolák látogatása és a fiatalok segítése is. Közel 100 jótékonysági alap munkáját segítette, és válása után is kitartott a hajléktalanok, a leprában és AIDS-ben szenvedők mellett, tovább támogatta a balett oktatást is.

diana zaszlosgyerekekkozt

Bár már nem volt kötelessége a jótékonykodás, 1997-ben Angolába is ellátogatott, ahol a taposóaknák felszedését szorgalmazta. Valószínűleg nagy szerepe volt az ottawai egyezmény aláírásában, mely megtiltotta a gyalogsági aknák alkalmazását.

Ugyanebben az évben történt a végzetes baleset: a párizsi éjszakában autójuk az Almarakpart alagútjában súlyosan összetört. A sofőr Henri Paul volt, akiről utólag azt feltételezték, hogy ittasan vezetett, és ez okozta a balesetet. A Mercedes hátsó ülésén Diana és partnere, az egyiptomi Dodi al-Fayed foglalt helyet.

diana baleset

Az 1997. augusztus 31-én bekövetkezett súlyos baleset kapcsán sokan a mai napig sem értik, miért nem vonták felelősségre a Diana Mercedesét üldöző motoros paparazzikat. Születtek már összeesküvés-elméletek is, melyek szerint Diana meggyilkolását a brit titkosszolgálat tervelte ki, illetve Dodi apja, Mohamed al-Fayed 15 év után is politikai gyilkosságról beszél.

diana temetes

Dianát világszerte több millió ember gyászolta. II. Erzsébet ridegen fogadta a híreket, de a nép egyértelműen Diana mellett állt. Végül a királyné a lakosság nyomására kénytelen volt engedni, hogy Dianát királyi pompával temessék el.

Kimaradt?