Az Igazság Napja: véglegesült a tiltakozás forgatókönyve

Véglegesült a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása ellen szervezett szombati tiltakozó megmozdulás forgatókönyve.

Eszerint szombaton fél 12-kor az összes sepsiszentgyörgyi templom harangja megszólal. A helyiek felekezetük templománál gyülekeznek, onnan vonulnak fel a Székely Mikó Kollégium épülete elé. A polgármester szerint a rendfenntartók odafigyelnek, hogy egyik oldalról se zavarhassák provokátorok a rendezvényt.

Hét szónok szól a tömeghez

A tömegmegmozduláson hét szónok beszél majd a résztvevőkhöz.

Elsőként Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspök-helyettese és Antal Árpád polgármester köszönti az egybegyűlteket, majd Pap Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Jakubinyi György, a gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye érseke, Bálint Benczédi Ferenc, a Magyar Unitárius Egyház püspöke, Adorjáni Dezső, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke, Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke tart beszédet.

Az Igazság Napja kiáltvány elfogadásával ér véget.

Lezárják a forgalmat

Az Igazság Napja tömegmegmozdulás miatt már pénteketn lezárják Sepsiszentgyörgy központját az Erzsébet park előtti útszakaszon. Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint a színpad építése miatt van szükség erre az intézkedésre. A szombati nagyszabású tüntetésre több mint 20 ezer személyt várnak, ezért a városnapokhoz hasonlóan zárva lesz a főtér. Emellett időszakosan, fél órára lezárják az 1918. December 1., a Csíki és a Kós Károly utcákat is, ahol a tömeg be és kivonul a tüntetés helyszínéről.

A Csíkszereda felől érkezők számára a Csíki utcai katolikus templomnál van a gyülekező, az autóbuszok pedig a katolikus templomtól a város bejárata fele és az Oltmező utcában parkolhatnak. A Brassó, Kézdivásárhely és Kovászna felől érkezők a vasútállomás előtt gyülekeznek, az autóbuszok parkolhatnak a Păiuş David utcában a nagy körforgalomtól Brassó irányába.

Az Igazság Napja az ETV-ben. Az Erdélyi Magyar Televízió is jelen lesz szombaton a romániai magyarság egyik legnagyobb szolidaritási rendezvényén, az Igazság Napján, Sepsiszentgyörgyön. A televízió egy órás összeállítást készít a rendezvényről, amelyet még aznap, szombaton este 21 órakor tűznek műsorra annak érdekében, hogy azok is részt vállalhassanak a közösségi szolidaritásból, akik személyesen nem lehetnek jelen a megmozduláson. A műsor, szintén 9 órától, az Erdélyi Magyar Televízió honlapján (www.erdely.tv) is követhető lesz.

Az Előpatak és Illyefalva irányából érkezők a Székely Nemzeti Múzeumnál gyülekeznek, az autóbuszok a Kós Károly utcában a múzeumtól a város bejárata felé parkolhatnak. A személyautókkal érkezőket arra kérik, számoljanak azzal, hogy Sepsiszentgyörgy központját lezárják, parkolási lehetőséget a belvárosi utcáktól távolabb, a kevésbé forgalmas városrészeken érdemes keresni. A szervezők a Stadion és a Vadász utcai parkolókat ajánlják.

Kató Béla az Erdélyi Református Egyházkerület püspökhelyettese és főjegyzője arra kér mindenkit, hogy méltósággal vegyen részt a megmozduláson, és lehetőleg vigyen magával egy zsoltárt, bibliát vagy könyvet. Hozzátette: szeretnék, ha a tüntetés a Mikóról szólna, és egyéb téma nem kerülne terítékre, hogy ne vonják el a figyelmet a Mikó-ügyről.

 

Kimaradt?