Iskolákat perel a CEMO a kétnyelvűség elmulasztása miatt

A marosvásárhelyi Civil Elkötelezettség Mozgalom tovább küzd a kétnyelvűségért, 41 olyan oktatási intézményt perel be, amelyeket már bepanaszolt az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál.

Szigeti Enikő és Horváth Kovács Ádám, a CEMO vezetői szerdai sajtótájékoztatón ismertették a 2013-ban elért eredményeiket, illetve azt a 2001 óta életben lévő, a kétnyelvűség használatára vonatkozó törvénnyel kapcsolatos terveiket.

Elmondták: a továbbiakban a kétnyelvű iskola névtáblákért küzdenek, összesen 41 oktatási intézményt jelentettek fel az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál, most pedig ezeket az iskolákat, illetve a Maros megyei tanfelügyelőséget beperelik. Az oktatási intézmények között óvodák, általános- és középiskolák szerepelnek.

Marosvásárhelyen mindössze három olyan kétnyelvű iskola található, ahol tiszteletben tartják a kétnyelvűségre vonatkozó törvényt: a 7-es számú általános, valamint a sokat emlegetett és elhíresült Liviu Rebreanu, illetve a Bernády György általános iskolák. A diszkriminációellenes tanácshoz azért kellett feljelentést küldeni, hogy a majdani tárgyalások során hivatalosan is hivatkozni lehessen a diszkriminációra.

A szerdai sajtótájékoztatón azt az új projektet is ismertette a CEMO két elöljárója, amely helyi, megyei és országos viszonylatban monitorizálja a magyar politikusok, választott elöljárók hozzászólásait, határozattervezeteit, a törvény betartására utaló felszólalásait a kétnyelvűséget terén. Figyelemmel kísérik ennek érdekében a szakbizottságok üléseit, a helyi és megyei önkormányzatok testületi üléseit, valamint a parlamenti hozzászólásokat, törvénytervezeteket, amelyeket az RMDSZ-es választottak terjesztenek elő.

A megfigyelésekből háromhavonta jelentést készítenek, amit az illető politikusnak is eljuttatnak, valamint a nagyközönség számára is elérhetővé tesznek.

Kimaradt?