Háromszéki referendum: az Európa Tanácshoz fordul az RMDSZ

„Nem lepődtünk meg a prefektus akcióján, hiszen 95 éves tapasztalatunk van a román államigazgatással” – jelentette ki hétfőn lapunknak Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Tamás Sándor annak kapcsán, hogy a kormány megbízottja megtámadta a közigazgatási bíróságon a régiós népszavazás kiírásáról szóló tanácsi határozatot.

Mint ismert, Dumitru Marinescu körlevélben szólította fel az összes háromszéki polgármestert, hogy jogerős bírósági ítéletig állítsanak le minden olyan tevékenységet, amely a népszavazás megszervezésére vonatkozik. Így december 8-án biztosan nem lesz referendum a régiósítás témában.

Tamás Sándor elmondta: eleve úgy fogadták el a referendumról szóló határozatot, hogy ha a prefektus megtámadja a döntést, de elveszíti a pert, a választópolgárokat a jogerős ítélet hatályba lépését követő vasárnapon hívják az urnákhoz.

Alkotmányellenes a népszavazás?

Dumitru Marinescu közölte: több formai hibát is találtak a határozatban. Példaként említette, hogy a tanácsülésen módosították lakosságnak feltett kérdés eredeti szövegét, és az nem volt közvitára bocsátva, de megsértették a költségvetésre vonatkozó előírásokat is azáltal, hogy a referendum megszervezésére úgy különítettek el 300 ezer lejt, hogy az összeg nem szerepel az önkormányzat költségvetésében, és a határozatban nem szerepel, hogy milyen forrásokból teremtik elő a pénzt.

A prefektus szerint a referendum alkotmányellenes, hiszen Románia közigazgatási egységei községek, városok és megyék, a régió nem szerepel az alaptörvényben. Az ország regionális fejlesztési politikája a kormány hatáskörébe tartozik – véli Dumitru Marinescu –, aki szerint Kovászna megye már tagja egy fejlesztési régiónak, ha abból ki akar szakadni, a jelenlegi régió minden megyéjének lakosait meg kellene kérdezni. A prefektus szerint egyébként okafogyottá vált az ügy, hiszen Maros megye önkormányzata nem írt ki referendumot.

Az ET-hez fordul az RMDSZ

A háromszéki önkormányzat elnöke, Tamás Sándor a maszol.ro-nak elmondta: sérelmezik, hogy a bukaresti hatalom és annak „földi helytartója”, a prefektus még a lakosság véleményét se akarja meghallgatni. Kovászna, Hargita és Maros megyékben 120 ezer lakos – a térségben élő magyar lakosság egyötöde – támogatta aláírásával a népszavazás megszervezését, tehát széleskörű társadalmi támogatottsága van az ügynek.

A referendum kezdeményezői az Európa Tanács fórumaihoz tiltakoznak: Klárik Attila RMDSZ-es megyei tanácsos, a Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának tagja tájékoztató levelet küld Herwig von Staa elnöknek. Ez a fórum éppen a helyi és regionális önkormányzati ügyekkel foglalkozik, és Európában pontosan értik a referendumok nyelvét, azt hogy a lakosság véleményét figyelembe kell venni, mondta a háromszéki politikus.

Mint ismert a regiósítási népszavazásról szóló határozatot eddig csak a Háromszéki önkormányzat fogata el, a Maros megyei tanács eleve elutasította, míg a Hargita megyei önkormányzat még nem tűzte napirendre az erről szóló szavazást.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?