Ismét halasztottak Sepsiszentgyörgy zászlóperében

A brassói táblabíróság kedden ismét halasztott a sepsiszentgyörgyi városzászló perében. Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester arról tájékoztatta lapunkat, hogy a brassói bíróság nem tudta beidézni a Hargita, Kovászna és Maros megyei románok civil fórumát, mivel rossz címre küldtek levelet a szervezetnek. A következő tárgyalási forduló december 10-én lesz.

Mint arról beszámoltunk a brassói táblabíróság korábban elfogadta, hogy közel 2300 magánszemély és civil szervezet a sepsiszentgyörgyi önkormányzat oldalán belépjen a városzászlóról szóló perbe. Ezt követően pedig a Hargita, Kovászna és Maros megyei románok civil fóruma lépett be a perbe.

 Ők a Kovászna megyei prefektúrához hasonlóan azzal érvelnek, hogy az önkormányzatoknak nincs joguk saját zászlót használni, és a sepsiszentgyörgyi lobogó egyébként is diszkriminatív, hiszen nem szerepel rajta a román közösségre vonatkozó szimbólum.

Antal Árpád rámutatott: a brassói táblabíróságnak arról kell döntenie, hogy a prefektúrának van-e joga négy év után megtámadni a városzászlóról hozott tanácshatározatot. A sepsiszentgyörgyi bíróság ugyanis alapfokon már elutasította a kormányhivatal keresetét, arra hivatkozva, hogy egy határozatot elfogadása után legtöbb egy éven belül támadta meg.

Ez esetben Codrin Munteanu volt prefektus négy év után indított pert ellene. A brassói táblabíróság most vagy jóváhagyja az önkormányzat határozatát, vagy visszaküldi a sepsiszentgyörgyi bíróságra, hogy érdemben is tárgyalja az ügyet, magyarázta Antal Árpád.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?