2025-ös érettségi: megjelent a Hivatalos Közlönyben is a menetrend

Megjelent a Hivatalos Közlönyben a 2025-ös érettségi megszervezését és lebonyolítását szabályozó tanügyminiszteri rendelet. Az idei újdonság, hogy az előzetes eredmények közzététele után az érettségizőknek lehetőségük lesz saját dolgozatuk megtekintésére, a kiskorúak viszont csak szüleik jelenlétében tehetik meg ezt. A szóbeli és a kompetenciavizsgákra december közepétől kell feliratkozni.

A 2025-ös érettségi megszervezését és lebonyolítását szabályozó tanügyminiszteri rendelet értelmében a kiskorú érettségiző az egyik szülője vagy a törvényes képviselője jelenlétében tekintheti majd meg dolgozatát az eredmények közzététele után.  A szóbeli vizsgákra – román nyelvi (A), anyanyelvi kompetenciák (B), idegen nyelv (C) és digitális kompetenciák (D) – 2024. december 16-a és 20-a között kell majd beiratkozni. Ezeket a szóbeli vizsgákat az iskolák szervezik meg. Azok a tanulók, akik tanulmányi ösztöndíjjal külföldön tanulnak, és emiatt nem tudnak részt venni a szóbeli vizsgákon a 2025. január 27-e és február 7-e közötti időszakban, május 30-a és június 4-e között tehetik le ezeket.

Illusztráció | Fotó: Pexels

Az érettségi ütemterve a Hivatalos Közlöny szerint a következő: 2025. január 27. és 29. között zajlik a román nyelvi kompetenciák szóbeli felmérése (A vizsga), 29.és 31. között az anyanyelvi kompetenciák szóbeli felmérése (B vizsga), február 3. és 5. között az idegennyelvi kompetenciák szóbeli felmérése (C vizsga), valamint február 5. és 7. között a digitális kompetenciáké (D vizsga). 2025. május 30 és június 4. között a külföldi tanulmányokat végző diákok szóbeli vizsgái (A, B, C, D) lesznek. 

A beiratkozási időszak az érettségi írásbeli vizsgáira június 2-6. között lesz, majd június 6-án véget ér a tanítás a 12-13. osztályosok számára. Ezek után, június 10-én kezdődik az érettségi írásbeli szakasza a román nyelv és irodalom írásbelivel. 11-én írásbeliznek a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, majd 13-án lesz az írásbeli a szaknak megfelelő választott tantárgyból. Végül 16-án az anyanyelv és irodalom írásbelire kerül sor. Június 20-án lesz az írásbeli vizsgák első eredményeinek közzététele (legkésőbb 12 óráig), a dolgozatok megtekintése és az óvások benyújtása 14 és 18 óra között lehetséges majd. Június 23. és 24-én lehet a dolgozatokat még megtekinteni és további óvásokat benyújtani. Június 30. a végleges eredmények közzétételének napja.

A pótérettségire 2025. július 14-21. között lehet beiratkozni, augusztus 4-5-én a román nyelvi kompetenciák, augusztus 5-én az anyanyelvi kompetenciák szóbeli felmérése (B vizsga) zajlik. Augusztus 6-án a digitális kompetenciákat mérik fel, és 7-8-án az idegennyelv-tudást (C vizsga).

Az írásbelik augusztus 11-én kezdődnek a román nyelv és irodalom vizsgával. Másnap, 12-én az írásbeli a szaknak megfelelő kötelező tantárggyal folytatódik, 13-án írásbeli vizsgát tesznek a szaknak megfelelő választott tantárgyból, majd 14-én az anyanyelv és irodalom írásbelire kerül sor.  Augusztus 18-án teszik közzé a pótérettségi írásbeli vizsgáinak első eredményeit. A dolgozatok megtekinthetők és az óvások benyújthatók 18 és 20-a között. Végül 2025. augusztus 26-án közzéteszik a végleges eredményeket.

Illusztráció | Fotó: Pexels

A próbaérettségi ütemterve a következő: március 24-én kezdődik a román nyelv és irodalom írásbelivel, 25-én folytatódik a szaknak megfelelő kötelező tantárggyal, március 26-án a szaknak megfelelő választott tantárgyra kerül sor, és 27-én anyanyelv és irodalomból lesz írásbeli próbafelmérés. A próbaérettségi eredményeit április 8-án kell közzétenni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?