Csészealjat fényképeztünk a Hójában, nem repült

Nemzetközileg is ismertté vált a Kolozsvár melletti Hója erdő, miután idén a brit média révén híre ment, hogy a világ legfélelmetesebb helyeinek egyike. Kint jártunk, kísértetet vadásztunk, UFO-t lestünk és fényképeztünk.

A héten Halloween ünnepe és a halottak napja ürügyén a The Guardian cikkezett a világ tíz legrémisztőbb helyéről. Listáján a csehországi Kunta Hora-i koponyatemplom, az oroszországi Halottak Városa és a palermói katakombák mellett helyet kapott a kolozsvári Hója erdő is, amelyben „igazi kísértetek lakoznak és UFO-k szállnak le” a tekintélyes brit lap szerint.

A Hója erdő az elmúlt fél évszázadban vált híressé, miután többen is tanúi voltak egy repülőcsészealj leszállásának az egyik erdei tisztáson. Az erdőben sétálók furcsa alakzatokat, még furcsább fényhatásokat láthatnak, és kis szerencsével azonosíthatatlan repülő tárgyakat. A fák törzse összetekert, meggyötört, mintha valami rejtélyes erő szabná őket a horror történetek illusztrációihoz hasonlóra.

Egyeseknek sikerült olyan fényképekkel dokumentálni a Hója kísértetiességét, ami még a tudósokat is gondolkodóba ejtette a térségben fellelhető energiák természetére vonatkozóan. A maszol egy stábja is kint járt fényképezni Mindenszentek előestéjén a Hójában és a Bácsi torokban, ám a környéken legelésző juhok őrzőkutyáinak támadásán kívül semmi félelmetest nem tapasztaltunk.

Nem a Hója erdeje a paranormális jelenségek színtere, hanem a Bácsi torok – állítja Kun György kolozsvári szobrász, őshonos Donáth negyedi lakos, aki bevallása szerint egész gyermekkorát ezekben az erdőkben töltötte. „Ez az erdő a katolikusoké volt, úgy is nevezték régebben, hogy a papok erdeje, és gyerekkoromban elterjedt a híre, hogy parajelenségek voltak észlelhetők az erdőben” – mesélte el a maszol.ro-nak Kun. Hozzátette, a jelenségek annyira felkeltették a lakosság figyelmét, hogy egy román fizikus, Adrian Petruț még könyvet is írt róla.

Kun úgy tudja, hogy az ország legrégebbi régészeti lelőhelye ebben a Bácsi toroki erdőben található, a Körös-kultúráé, amely mintegy 8000 év távlatából üzen a mának.

A térség ismerője szerint elképzelhető, hogy vannak paranormális jelenségek az erdőben, de ő maga még soha nem látott ilyet. „Egy fényképész barátommal többször is voltunk fotózni, megfigyelni a jelenségeket – de ezek szabad szemmel nem láthatók, csak az ott készült fényképeken” – magyarázta. Hozzátette, ha ma találkozna valami furcsával, kísértetiessel, vagy ami idegen civilizáció látogatására utal, valószínűleg legördítene egy-két sört, hogy tisztuljon ki a látása. 

Kapcsolódók

Kimaradt?