Korodi Attila: a kormány indítson párbeszédet a palagázról

A kormánynak nyitottnak kell maradnia a palagázról szóló párbeszédre, nem pedig íróasztalok mögé bujdosva kéne megoldásokat keresnie – nyilatkozta Korodi Attila RMDSZ képviselő csütörtökön az RFI-nek adott interjújában.

A volt környezetvédelmi miniszter a Chevron vállalat Vaslui megyei palagáz-kitermelésével kapcsolatos fejleményeket kommentálta. Szerinte a kormány képviselőinek szóba kellene állnia Pungești községben a településüket féltő helyiekkel, ugyanakkor az amerikai cég képviselőivel is, még mielőtt elfajulna a helyzet.

Korodi szerint a helybélieket be kell vonni a folyamatba: ha lépésről lépésre magyarázatot kapnak a palagáz-kitermelést megelőző próbafúrásokról, majd a kitermelésről, akkor megértik a folyamatot, és "tovább lehet lépni". Hangsúlyozta, nem jó előjel, az emberek bizalmatlanságát növeli, ha most a kormány visszavonult az irodába.

A politikus szerint jó lépés volt a Chevron részéről, felfüggesztette a Vaslui megyei tevékenységét, mivel a palagáz kérdésköre életbevágó az ország számára, a kormánynak pedig megfontoltan kell bánnia a természeti kincsekkel, különösen az energiaforrásokkal. Hozzátette, a Verespatak körüli botrány keltette hangulatban nem jó együtt emlegetni a természeti kincsek hasznosítását, mivel az emberek összekeverik az aranykitermelést a palagázzal, és "a reakció mindenképp ellenkezés lesz". 

Kapcsolódók

Kimaradt?