Decentralizáció: nem nyúlnak a mentősökhöz

Nem nyúl a kormány a mentőszolgálathoz a decentralizáció során, a rendőrség önkormányzati hatáskörbe utalásáról pedig a későbbiekben születik politikai döntés a Szociál-Liberális Szövetség (USL) szintjén.

Ebben állapodott meg kedden délután Liviu Dragnea szociáldemokrata fejlesztsi miniszter a liberálisok Klaus Johannis vezette küldöttségével. A tanácskozáson részt vett Raed Arafat egészségügyi államtitkár, Radu Stroe belügyminiszter, és meghívták a decentralizációban érintett minisztériumok képviselőit is.

Dragnea közölte, hogy a decentralizációs intézkedéscsomagot nem sürgősségi rendelet formájában fogadják el, hanem a parlament elé terjesztik. Tájékoztatása szerint az új hatáskörök mellé költségvetési pénzt is kapnak az önkormányzatok, sőt a decentralizált intézmények bevételeinek nagy része is az önkormányzatoknál marad.

A rendőrség decentralizációjához a szociáldemokraták ragaszkodnak, a liberálisok ezt ellenzik, annál is inkább, mert a belügyminisztériumot liberális miniszter vezeti. Dragnea elismerte, a decentralizáció ellenállásba ütközik, mert a központi közigazgatás irányítói nem rajonganak azért, hogy a központosítás felszámolásával csökken a hatalmuk és a befolyásuk.

A szociáldemokratákat Raed Arafat győzte meg arról, hogy a mentőszolgálatot ne érintse az intézkedéscsomag. A mentősöket várhatóan az orvos-államtitkár alapította rohammentő-szolgálatba (SMURD) integrálják.

Kapcsolódók

Kimaradt?