Kedden döntenek a kormánypártok a „nagy decentralizációról”

Kedden egyeztetnek a kormányzó Szociál-Liberális Szövetség (USL) vezetői azokról a minisztériumoknak alárendelt intézményekről – igazgatóságok, felügyelőségek, ügynökségek –, amelyek a decentralizációs tervezetnek megfelelően önkormányzati hatáskörbe kerülnek.

Erről hétfőn, az USL vezetőségi ülése után számolt be a miniszterelnök. Victor Ponta közölte azt is, hogy a közlekedésrendészet mégsem kerül majd az önkormányzati fennhatóság alá, mint ahogy az eredetileg Liviu Dragnea közigazgatási miniszter tervezetében eredetileg szerepelt. „Erre is sor kerül majd, de még nem vagyunk felkészülve rá” – fogalmazott a Ponta.

Mint ismert, a rendőrség önkormányzati hatáskörbe utalását korábban Radu Stroe liberális belügyminiszter hevesen ellenezte. Arra hivatkozott, hogy ez az intézkedés az állampolgárok biztonságát kockáztatja.

Kelemen Hunor szövetségi elnök hétvégi aradi sajtótájékoztatóján közölte: a kormány decentralizációs tervezetét támogatja az RMDSZ. „Amióta az RMDSZ ellenzékben van, ez az első olyan projektje a kormánykoalíciónak, amelyet tudunk támogatni, amennyiben figyelembe veszik a szövetség módosító javaslatait” – fogalmazott vasárnap a politikus.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?