Ezek a drágulások lépnek életbe októbertől

Október elsejétől drágul az élet Romániában. A növekvő gázárak mellett drágulnak az élelmiszerek is, továbbá újabb adókat, illetékeket vezetnek be. Ugyancsak október első napján a lej-euró árfolyamnak megfelelően állapítják majd meg a 2014. évi jövedéki adókat is.

Földgáz: jó és rossz hír

Az Energiaügyi Országos Árszabályozó Hatóság elnöke, Niculae Havrileţ adatai szerint a júliusi gázár-emelést követően október elsejétől tovább drágul a földgáz: a lakosság egy százalékkal, az ipari társaságok pedig két százalékkal többet fizetnek a földgáz köbméteréért.

Az Energiaügyi Országos Árszabályozó Hatóság elnöke azonban jó hírrel is szolgált. Az eredeti elképzeléseknek megfelelően természetes személyeknek két százalékkal, jogi személyeknek pedig 3 százalékkal többet kell volna fizetniük a fűtőanyagért, a jelentős földázkészletek miatt azonban visszafogták a drágítás arányát.

Jóllehet a földgáz nem olcsó Romániában, az egy százalékos drágítást a lakosság még kibírná. Csakhogy a földgáz két százalékos áremelése begyűrűzik az élelmiszerek és más, ipari cikkek árába is, így az egy százalék voltaképpen valamennyi termékben megjelenik majd, hiszen a gyártók nyilván a lakosságon igyekeznek majd behozni a többletkiadást.

Útmatrica: elérjük az EU-s szintet?

Október 16-tól jelentős mértekben drágulnak – akár kétharmaddal is – az útmatricák, amelyek (a hatóságok közlése szerint) eddig a legalacsonyabbak közé tartoztak az Európai Unióban. A drágítással most már – ha más vonalon nem is – immár lépést tarthatunk az unióval. Ha a kormányrendelet életbe lép, akkor október közepétől az egy hetes matrica a jelenlegi három euró helyett öt euróba kerül majd. Az egy hónapig érvényes útmatricáért tíz eurót kell majd fizetni, az egy évesért pedig 32 eurót – ami négy euróval több, a jelenlegi árnál. A tervek szerint a jövőben lesz 10 napig érvényes útmatrica is, ára hat euróba kerül.

Jól járnak viszont a nagy teherbírású gépjárművel tulajdonosai. Itt minden kategória esetében – főként a hosszú időre szóló matricáknál – csökken az ár. Így például a 12 tonnát meghaladó kamionoknál az egy évre szóló matrica a jelenlegi 1200 euró helyett mindössze 900 euróba kerül majd.

Kedden állapítják meg a jövedéki adószintet

Októbertől nagyobb büntetéseket vezetnek be az adókat, illetékeket a határidő lejárta után befizetők esetében. Aki például október elsejéig nem fizette be helyi adóit, azt minden késedelmes hónap után 2 százalékos büntetéssel sújtják majd.

Szigorítják a mezőgazdasági adó befizetési módját is. Ezek szerint október 25-éig be kell fizetni a mezőgazdasági tevékenységből származó jövedelem utáni adó ötven százalékát. Az adót az évi jövedelem 16 százaléka után állapítják meg.

Jó hírt kaptak azonban a szolgáltatókkal kötött szerződések önkényes kitételei ellen tiltakozó fogyasztók. Ha sikerrel járnak az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság, illetve a legalább 3000 tagot képviselő ügyféltársulások által indított perek a szerződések önkényes pontjai ellen, akkor ezeket a kitételeket kiemelik az érintett szerződésekből. Mindez vonatkozik a hitelszerződésekre, a földgáz, elektromos áramszolgáltató szerződésekre, ami egyben azt jelenti, hogy a nyertes fogyasztóknak kevesebbet kell majd fizetniük a szolgáltatásokért.

A jó hírek köz tartozik az is, hogy esetleg csökkenhetnek a jövedéki adók. Az üzemanyagokra, a szeszesitalokra, a cigarettákra, a prémholmikra stb. kirótt idei adókat az euró 2012. október elsejei lejárfolyama alapján állapították meg. Tavaly ez az árfolyam 4,5223 lej volt. Most, október elsején az Európai Központi Bank ismét közli a jövedéki adók szintjét. A lej árfolyama az utóbbi időben némileg javult az euróhoz viszonyítva, így, amennyiben a valutapiacon nem lesznek nagy változások, minden esély adott rá, hogy a jövedéki adók szintje kisebb legyen a tavalyinál. Így a jövedéki adók szintje egy százalékkal, vagy akár ennél is nagyobb mértékben csökkenhet.

Diáknak lenni: fényűzés

Októbertől viszont nagymértékben emelték a diákbentlakások árát. A brassói diákszállásokon például 10 százalékkal többe került egy hely. Ugyanakkor diáknak lenni ma már valóságos fényűzést jelent. A Romániai Diákszervezetek Országos Szövetségének huszonkét egyetemet elemző tanulmánya szerint tizenhat felsőoktatási egység tavaly és idén emelte díjszabását.

A Bukaresti Közgazdaságtudományi Akadémia idén 3000 lejről 3500 lejre emelte a diákok költségeit, a suceavai Ştefan cel Mare Egyetemen 500 és 900 lej közötti összeggel kerül többe a tanulás, a iasi-i Alexandru Ioan Cuza Egyetem 2200 lejről 2700 lejre emelte tarifáit. A legtöbb egyetem a drágítást az oktatás korszerűsítésével magyarázza, a diákszállások esetében pedig arra hivatkozik, hogy ezeknek az intézményeknek a finanszírozása 2007 óta nem változott.

A Romániai Diákszervezetek Országos Szövetségének összesítése szerint ugyanakkor a diákok átlagos ösztöndíja nem haladja meg a 222 lejt, ami csaknem háromszor kevesebb a szükségesnél. A szövetség elnöke, Mihai Dragoş szerint a fennálló helyzet ellen a diákok tüntető akciókra készülnek, fő követelésük az, hogy az oktatásra fordított összegek elérjék a bruttó nemzeti össztermék hat százalékát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?