Véget ér Erdély legédesebb fesztiválja

Véget ért Székelyföld legédesebb fesztiválja, a Chocofest – Édes Székelyföld. A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum kertjében egy hétvégén keresztül mindenhonnan csoki folyt ki, néhol még a szó szoros értelmében is – közölték hétfőn szervezők. A Choco Pack csokoládégyár ötleteként megfogalmazódó fesztiválnak kétségkívül van helye a térség rendezvényei között, a szervezők – a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és Kovászna Megye Tanácsa - jövőre is megszervezik a csokifesztivált.

Az első alkalommal megrendezett Chocofest beváltotta a belefektetett bizalmat, egy igazán gyerek- és családbarát rendezvényt sikerült tető alá hozni a szervezőknek. A hétvége attrakciói a házicsokikészítő-verseny, valamint a csokiszobrászat voltak, az előbbit hét csapat hétféle csokija közül a Csoki Csillag nevet viselő házicsoki nyerte.

A csokiszobrászat akadályokba ütközött, de végül elkészült a mestermű: a 250 kg-os csokitömbből dombormű készült Éltes Barna faragóművész keze nyomán. A standok és a múzeumkerti színpad programjai egyaránt sok érdeklődőt vonzottak, a becslések szerint mintegy nyolcezer ember fordult meg a csokoládéfesztiválon. Székelyföldön, valamint a határon túl működő édességgyárak képviseltették magukat a fesztiválon, a Chocofest vendége volt a Szerencsi Bonbon Kft., akik régi termékeiket, és az új, Azték elnevezésű terméküket is elhozták Székelyföldre, és, hogy még látványosabb legyen a bemutatkozás a 110 kg-os azték fejet is kiállították sátrukban.

Továbbhaladva a szintén magyarországi Bakos Marcipán Kft. különlegességeibe ütközött az érdeklődő, ahol csokiba mártott szárazeper, keksz, mogyoró, és még sok más finomság díszelgett a standokon. Mindezek mellett a Zsanna Manna édességeit, a Nestlé termékeit, a Choco Me és a csíkdelnei Windoor Kft. csokiba zárt ínyencségeit vásárolhatta meg a fesztiválozó. Az Enis cég saját készítésű házicsokijával jött a vásárba, a Bertis a már jól ismert süteményeit, szemet kecsegtető tortáit, és rendkívül ízeletes házicsokijait hozta ki a múzeumkertbe.

Mind közül a legaktívabb csokicsapat a sepsiszentgyörgyi Choco Pack volt, akik több standon mutatták be régi termékeiket, és a hétvégén piacra dobott Pădurea de Aur/Aranyerdő új termékcsaládot is. Mivel az új csokoládéknak hamar került gazdája, az érdeklődők azt is megnézhették, hogyan készülnek el a csokik. Emellett folyamatosan készültek a Mikulás-formák is a Choco Pack műhelyében, a félre sikerült darabokat pedig a gyerekek meg is kóstolhatták. A múzeumkert felső felében  a gyerekek mézeskalácsot díszíthettek, vásárolhattak a csokiszökőkútból és a Chokebabból is.

A Székely Nemzeti Múzeum előterében a nemzetközi és a magyar csokigyártás teljes története volt olvasható, az előcsarnokba lépve az iskolások és óvodások legjobb rajzait, Sánta Lajos, Csongvai Árpád és Asztalos Enikő csokoládépapír gyűjteményét lehetett megcsodálni, a Bartók Béla teremben pedig csokitémájú filmeket vetítettek.

Annak ellenére, hogy nem jellegzetessége a térségnek a csoki, a hétvégén is bebizonyosodott, hogy van létjogosultsága a rendezvénynek. A látogatók száma és a visszajelzések egyaránt azt mutatják, hogy sikeres volt a Chocofest.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?