Megnyílt Románia első csokifesztiválja Sepsiszentgyörgyön

Románia első csokifesztiválja megnyitotta kapuit. Pénteken délután gyerekekkel telt meg a Székely Nemzeti Múzeum kertje, voltak, akik színpadra léptek, voltak, akik csokit kóstolgattak vagy megnézték, hogy hogyan készülnek el a csokoládéfigurák, és megtudták azt is, hogy miért kell a csokinak forognia.

„Tízből kilenc ember szereti a csokit, az az egy, aki azt állítja, hogy nem, az hazudik” – kezdte megnyitó beszédét Édler András György, a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Az elnök visszaemlékezett az 1924-ben, az Illyefalva felé vezető úton működő csokigyárra, ez is alátámasztja, hogy van hagyománya a csokinak a térségben, és napjainkban is van nemzetközi piaccal rendelkező csokoládégyár Sepsiszentgyörgyön.

„Az Édes Székelyföld mottónk pedig egy üzenet másoknak, hogy nyugodtan meg lehet kóstolni minket” – tette hozzá Édler. A kereskedelmi kamara célként fogalmazta meg, hogy a különböző szegmensekben működő vállalkozásoknak biztosít megmutatkozási lehetőséget, így most a csokoládégyártókra került sor.

Sztakics Éva Judit, a Sepsiszentgyörgy alpolgármestere elmondta: az volt a céljuk ezzel a rendezvénnyel, hogy kicsit édesebbé tegyék a talán keserédes iskolai napokat. „Sok rendezvénynek adott otthont a múzeumkert, de túl kevés esemény szólt a kicsiknek, ezért ezzel az alkalommal egy család- és gyerekbarát programot szerettünk volna kínálni idelátogatóinknak” – fogalmazott az alpolgármester asszony. „Amennyire minden gyerek szereti az édességet, annyira édesek nekünk gyerekeink, és annyira édes nekünk kis szülőföldünk, Székelyföld, ezen belül is Sepsiszentgyörgy” – mondta.

A megyei tanács képviselője, Klárik Attila a csokoládé történelmi hátteréről szólt beszédében, és elmondta, hogy a spanyol elsőbbség ellenére az angliai Bristolban volt először európai csokigyár a 18. században, az első csokoládészelet pedig a Nestlé fivérek munkáját dicséri.

A megnyitó után szétszóródott a gyereksereg, és már csak azt lehetett látni, hogy mindegyik csokit tart a kezében, és önfeledten élvezi a programokat. A Chocofest első napja a Bojtorján Kamarazenekar, az Equinox, Manó és Lilly, valamint az Énekelt Versek fesztiváljával folytatódott.

A Chocofest ötletgazdája a Choco Pack, szervezői a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala és Kovászna Megye Tanácsa.

Kapcsolódók

Kimaradt?