Tőkés kitüntetése: elhalasztotta ülését a becsületbíróság

Október 11-ére halasztotta ülését a Tőkés László európai parlamenti képviselő román állami kitüntetésének visszavonásáról tárgyaló becsületbíróság.

Hírügynökségek szerint a testület azért döntött így, mert az EP-képviselő nem jelent meg a meghallgatáson. Tőkés László ügyvédjét, Kincses Elődöt küldte a meghallgatásra, de a testület tagjai már a csütörtök délutánra tervezett tanácskozás előtt közölték: elvárják, hogy az EP-képviselő maga jelenjen meg.

KIincses Előd az MTI-nek csütörtökön elmondta, a becsületbíróság alakuló ülést tartott, amin ő nem vehetett részt, majd több mint fél óra várakozás után közölték vele, hogy elhalasztották az ülést. Elmondták neki, hogy őt nem hallgatják meg, hanem csak Tőkés László védheti meg magát. Kincses azonban úgy véli, neki lett volna joga arra, hogy továbbítsa védence álláspontját, de érveit nem hallgatták meg.

Mircea Geoană, a becsületbíróság egyik tagja szerint az ülés elhalasztásáról egyhangúlag döntöttek, mert a rend szabályzata "kötelezi" a becsületbíróság elé állított személyt, hogy személyesen jelenjen meg. Mint mondta, az október 11-i határidő az utolsó lehetőség arra, hogy az EP-képviselő megvédje magát, ha akkor sem jön el, akkor a távollétében kezdik el a tárgyalást. Geoană egyébként a maszol.ro-nak már szerdán kilátásba helyezte, hogy az ügyvéd nem helyettesítheti majd Tőkés László a tetsület ülésén.

Tőkés László 2009-ben kapta meg a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát Traian Băsescu államfőtől az 1989-es romániai forradalomban szerzett érdemeinek elismeréseként. A kitüntetés visszavonását Victor Ponta miniszterelnök, majd több szociáldemokrata politikus kezdeményezte amiatt, hogy az EP-képviselő Tusnádfürdőn azt kérte, Magyarország vállaljon "védhatalmi" szerepet Erdély érdekében.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?