Geoană a maszol.ro-nak: Tőkést várjuk Bukarestbe, nem Kincsest!

Korántsem biztos, hogy Kincses Előd ügyvéd képviselheti Tőkés Lászlót a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága csütörtöki bukaresti ülésén, amelyen azt vizsgálják meg, méltó-e még ma is a volt püspök a román állami kitüntetésre.

Ezt a héttagú testület egyik tagja, Mircea Geoană szociáldemokrata szenátor nyilatkozta szerdán a maszol.ro-nak. „Konzultálunk kell a becsületbíróság jogászaival arról, mit ír elő a törvény ebben az esetben. Jogilag megalapozott választ nem tudnék adni a kérdésére. Ám a politikai véleményem az, hogy Tőkés Lászlónak az érdemrend tagjaként kötelessége személyesen részt venni az ülésen, nem delegálhat másvalakit maga helyett” – fogalmazott lapunknak a politikus.

Mircea Geoană szerint elképzelhető, hogy a becsületbíróság csak a csütörtöki ülésen hozza meg a döntést ebben az ügyben. „Már az ülés előtt konzultálunk a jogászokkal, de várhatóan közösen döntünk majd arról, hogy beengedjük-e vagy sem Tőkés László helyett Kincses Elődöt a terembe” – magyarázta lapunknak a szenátor.

A becsületbíróságnak egy másik szociáldemokrata politikus tagja, Gabriela Firea szenátor kedd este a România Tv-ben azt nyilatkozta: szerinte megengedhetetlen, hogy Tőkés másvalakit delegáljon maga helyett az ülésre. A politikus azzal érvelt, hogy Kincses Előd nem tagja a Románia Csillaga érdemrendnek. Hozzátette, hogy még nem konzultált erről a becsületbíróság többi tagjával.

Kincses: alkotmányt sértenének

A hírtelevízió szerda esti műsorában részt vett Kincses Előd is. „Azt válaszoltam Gabriela Fireának, hogy a becsületbíróságot tagjait megválasztó közgyűlést is egy olyan személy, George Angelescu vezette le, aki maga sem tagja az érdemrendnek. Akkor én miért nem képviselhetném Tőkés Lászlót az ülésen?” – tájékoztatta a maszol.ro-t az ügyvéd.

Kincses leszögezte: a védelemhez való alkotmányos jog értelmében képviselheti Tőkés Lászlót csütörtökön Bukarestben. "A védelemhez való jogot nem lehet csak az igazságszolgáltatásra leszűkíteni, hiszen az ügyvéd közjegyző előtt, az adóhivatalnál vagy a diszkriminációellenes tanácsnál is megjelenhet. Tehát ha megakadályozzák, hogy én megjelenjek, akkor alkotmányt sértenek” – jelentette ki.

Kincses elmondta, hogy már elküldte a becsületbíróság tagjainak a válasziratot a Tőkés Lászlót ért vádakra. Ehhez csatolta egyebek mellett a kolozsvári kisebbségkutató intézet egyik román munkatársának a cikkét is a dél-tiroli autonómiáról. „Hogy lássák, miről beszélt Tőkés, amikor védhatalmi státuszt emlegetett” – magyarázta az ügyvéd.

Kincses a válaszához csatolta az RMDSZ programját is. „Tőkést azért is támadták, mert etnikai alapú területi autonómiát szorgalmaz. Ehhez képest a Romániai Magyar Demokrata Szövetség programjában a területi autonómia már régóta szerepel" – tette hozzá.

Kapcsolódók

Kimaradt?