Mennyibe kerül a szülőknek az iskolakezdés?

Az első osztályosok iskolakezdése kerül a legtöbb pénzbe, vélik a szülők, hiszen a legkisebbeknek nincs semmilyen tanfelszerelésük, ami a korábbi tanévekből újrahasznosítható.

A becslések szerint a költségek a választott iskolától és a szülők igényességétől is függnek, de elérhetik az országos átlagfizetés értékét, tehát meghaladják az ezer lejt. A szükséges tanfelszerelés egy részét az előrelátóbbak már a nyár folyamán beszerezték, hogy ne kelljen egyszerre nagyobb összeget kifizetniük.iskolakezdes

Az iskolatáska, a füzetek, a tanfelszerelések mellett jelentős összegbe kerül a ruházat és a sportfelszerelés megvásárlása. A sepsiszentgyörgyi szaküzletekben egy egyszerűbb iskolatáska ára 50 lej, de egy minőségi, divatosabb darab ára ennek duplája.

A füzetek ára 1,2 lej és 5 lej között váltakozik. Egy igényesebb töltőtoll ára 10 lej, míg a tolltartóért 15 és 40 lej közti összeget kell lepengetni. A kisiskolások számára a szükséges ruházat és sportfelszerelések ára elérheti az 500 lejt.

Az egy-nyolc osztályos diákok számára az Oktatási Minisztérium biztosítja a tankönyveket, a középiskolások számára azonban ezeket is meg kell venni.

A szaktárca idén is támogatja taneszközökkel a rászoruló családokból származókat. Kovászna megye számára 156.985 lejt osztottak le erre a célra – tudta meg lapunk a tanfelügyelőségen. Számítások szerint ebből a pénzből 7167 diák taneszköz-támogatását lehet fedezni. Ezek beszerzése jelenleg zajlik, az érintettek az iskolakezdést követően igényelhetik támogatást.

Kimaradt?