Óvodákat és iskolákat szüntetnek meg Marosvásárhelyen

A 2013/14-es tanévtől kezdődően Marosvásárhelyen tíz óvoda veszíti el önállóságát, amelyből hármat a Liviu Rebreanu Általános Iskolához csatolnak, létrehozva ezzel a megye megatanintézményét, több mint 1200 gyerekkel. Ezen kívül négy olyan óvodának is megszünteti a tanfelügyelőség a jogi státuszát, ahová intézményenként nem kevesebb, mint 300 gyerek jár. Peti András marosvásárhelyi alpolgármester úgy véli, az óvoda és iskola működtetése nem köthető össze, mindkét intézmény más-más típusú adminisztrációt igényel.

Váratlannak és elfogadhatatlannak nevezte az Emil Dandea vegyipari szakközépiskola megszüntetését is a marosvásárhelyi alpolgármester. Peti András sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy amennyiben lesz valós hajlnadóság az érintettek részéről, a szervezet felkarolja az ügyet és bepereli a Maros megyei tanfelügyelőséget.

Peti elmondta, januártól tart az egyeztetés a tanfelügyelőséggel, ezért is érte váratlanul a döntés az RMDSZ-t, mivel „sem szakmailag, sem gazdaságilag” nem indokolt a döntés.

Az Emil Dandea Líceum elköltöztetésére két épületet is javasolt az RMDSZ. A legjobb megoldásnak azt tartanák, ha a Traian Vuia Líceumba költözne az Emil Dandea, de megőrizve saját jogi személyiségét. Az önkormányzat RMDSZ-frakciójának vezetője szerint törvénytelenséget követett el a tanfelügyelőség, amikor nem nevezett ki igazgatót és igazgatóhelyettest azoknak az intézményeknek az élére, amelyeket megszüntetne, ugyanis a 2011/1-es számú tanügyi törvény szerint előbb egyeztetnie kellett volna az érdekvédelmi szervezettel.

Dorin Florea ugyancsak sajtótájékoztatón beszélt az iskola- és óvoda összekapcsolásokról, átalakulásokról. A polgármester kifejtette, ha nincs elég gyerek, jogos a döntés, miszerint meg kell szüntetni az egyes tanintézményeket. Az elöljáró szerint személyi érdekek fűződnek az igazgatói állásokhoz való ragaszkodáshoz. „Van Marosvásárhelyen 3-4 iskola, amelyet át kell szervezni, mert nincs elég tanuló. Csak azért működjenek ezek, mert az igazgató úgy akarja?” – fogalmazott az elöljáró, hozzátéve, hogy az iskolaigazgatóknak az oktatási kérdésekkel kell foglalkozniuk, az adminisztrációs munka pedig a polgármesteri hivatal feladata.

Kimaradt?