Kovács Péter aranyról, ciánról, „Dorel-effektusról”

„Sajnos Romániában nincs olyan nagy beruházás, amely határidőre, és a technikai előírásokat betartva valósult volna meg. Ilyen körülmények között vállalhatatlan, hogy az ország közepén egy időzített ökológiai bombát építsünk” – írja blogján a „Verespatak-törvény” körül kialakult vita kapcsán az RMDSZ főtitkára.

Kovács Péter emlékeztet arra, hogy a világon mindenhol ciánalapú technológiával termelik ki az aranyat, az eljárás Ausztráliában, Argentínában vagy az Egyesült Államokban sem károsítja a természetet. Romániában azonban a „Dorel-effektussal” is számolni kell.

„Amíg Dorel fogja a lapátot, keveri a betont, építi a gátat, addig senki nem állíthatja teljes bizonyossággal, hogy a projektben leírt normákat betartják, a befektető szép szavai pedig mind megvalósulnak” – utal a politikus a népszerű reklámfilmre.

Szerinte a „Dorel-effektusra” a kormányfő is ráerősít azzal, hogy kijelentette: miniszterelnökként támogatja, parlamenti képviselőként ellenzi a beruházás elindítását. „Elképzeltem, amikor a parlamenti vitán a miniszterelnök pró érvel, utána pedig a PSD elnöke kontra foglal állást. Az a szomorú, hogy mifelénk ezt minden probléma nélkül el lehet képzelni…” – fogalmaz Kovács.

Kapcsolódók

Kimaradt?