Eckstein svindlinek nevezte a Verespatak-törvényt

Svindlinek nevezte vasárnap esti Facebook-bejegyzésében Eckstein-Kovács Péter a Ponta-kormánynak azt az eljárását, hogy – egy törvénytervezet beterjesztésével – a parlamentre hárítja a felelősséget a verespataki bánya megnyitásáról.

A volt kolozsvári szenátor az eljárást David Cameron brit miniszterelnökéhez hasonlította, aki szintén a parlamentre bízza a szíriai katonai beavatkozásról szóló döntést.

„Látszólag mindkét miniszterelnöki döntés korrekt: fontos állami döntések esetén érvényesüljön a népakarat, képviselőin keresztül. A svindli ott van, hogy Verespatak esetében nem egy ``igen-nem``, ``támogatom-nem támogatom`` közti választás kérdése tevődik fel, mint Nagy-Britannia esetében a szíriai beavatkozást illetően, hanem egy olyan törvénytervezetre kérnek (pozitív) döntést, amelyik fittyet hány nem csak Románia alkotmányára, de minden egyetemesen elismert jogelvre is” – fogalmaz a szabadelvű politikus.

Eckstein emlékeztet arra, hogy Romániában létezik egy a bányászatot szabályozó törvényes keret, annak környezetvédelmi, épített örökségi szabályozási kapcsolataival egyetemben. Ezt az RMGC (a ciános befektető) 14 év alatt nem tudta betartani, s így a kitermelést sem megkezdeni. Szerinte most a kormány egy olyan törvénytervezetet terjesztett be, ami kizárólag a RMGC érdekeit kívánja kielégíteni, ami már önmagában is alkotmányellenes.

„Kisajátíthatóak lesznek a tervezet szerint mindazok az ingatlanok (beleértve temetők, templomok, lakóházak), amelyek szükségesek a beruházás működéséhez, holott Románia alkotmánya garantálja a magántulajdont. Közérdekű kisajátításról szó sem lehet: a kisajátító egy tőzsdén jegyzett magántársaság (RMGC) lenne” – írja az RMDSZ politikusa.

Mint ismert, korábban Ekctein-Kovács Péter az államfő kisebbségügyi tanácsadója volt. Az elnöki hivataltól azért vált meg, mert Traian Băsescu támogatja a verespataki beruházást.

Kapcsolódók

Kimaradt?