A hivatalok magyar felirata miatt is perel a háromszéki prefektus

Kovászna megye prefektusa több település polgármesterét perelte be amiatt, hogy a hivatalok homlokzatára kizárólag magyarul írták ki, hogy községháza, illetve városháza - közölte szerdán az Agerpres hírügynökség. A kormány megbízottja több pert indított a székely zászló kitűzése miatt is.

Dumitru Martinescu az Agerpresnek elmondta, Kézdivásárhelyen és Baróton az egynyelvű városháza feliratot, Csernátonban, Gidófalván , Málnáson, Kézdialmáson és Kézdiszentléleken pedig az egynyelvű községháza feliratot kifogásolta. A prefektus ugyanakkor közölte, előzetes panasszal élt Kovászna Megye Tanácsa esetében is, amely székhelye homlokzatára kizárólag magyarul írta ki a megyeháza feliratot.

A Brassói Táblabíróság egy korábban indított hasonló perben jogerős ítéletben marasztalta el Maksa község polgármesteri hivatalát.

Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke az MTI-nek elmondta, a beperelt hivatalok mindegyikén ott van a hivatalos tábla, amely a törvény által leírt módon előbb románul, aztán magyarul tünteti fel a hivatal megnevezését. Voltak azonban olyan polgármesterek, akik az épület homlokzatára is felíratták a hivatal nevét. Hozzátette, Gidófalván például műemléképületben működik a községháza, amelynek a homlokzatán hagyományosan szerepelt a felirat, és annak eltávolítása a műemlékvédelmi törvényt sértené.

Az RMDSZ Kovászna megyei elnöki tisztségét is ellátó politikus úgy vélte, ha a hivatalos táblán kívül más felirat nem lehetne az épületeken, akkor azoknak az orvosi vagy állatorvosi rendelőknek a feliratait is le kellene venni, amelyek esetenként még a polgármesteri hivatal épületében működnek.

"A prefektus elvben korrekt ember, de olyan köztisztviselő, aki egy politikai párt gombnyomására működik.  Azok hergelik hátulról, akik nem akarják, hogy a Székelyföldön békesség legyen" - vélekedett Tamás Sándor.

A 2011-es népszámlálás adatai szerint Kovászna megye lakosságának 73,6 százaléka magyar. A beperelt települések közül Kézdivásárhelyen 91 százalékos, Baróton 96 százalékos, Csernátonban 98,5 százalékos, Gidófalván 98,4 százalékos, Málnáson 93 százalékos, Kézdialmáson 98,7 százalékos, Kézdiszentléleken 99,2 százalékos a magyarság aránya.

Kapcsolódók

Kimaradt?