Egy éve veszett nyoma a kolozsvári Balogh Zalánnak

Egy éve tűnt el nyomtalanul a 26 éves, kolozsvári származású fiatalember, Balogh Zalán. A fiú református lelkészcsalád gyermeke, öt testvére van, családi eseményre készült haza eltűnésekor. Rokonai és barátai melegszívű, családját rajongásig szerető fiatalként ismerték, aki soha nem okozott volna szándékosan fájdalmat hozzátartozóinak. Mégis, eltűnésének körülményei körül nagy a homály, és számos jel utal arra: a sporttábori edző „készült” arra, hogy nyoma vesszen.

Balogh Zalán 2012. június 28-án elindult munkahelyéről, egy svájci sporttáborból, ahol edzőként dolgozott, hogy részt vegyen bátyja esküvőjén. Soha nem érkezett meg: a svájci-olasz határ közelében, ahol buszra kellett volna szállnia, nyoma veszett.

Eltűnése utáni hetekben óriási erőkkel kezdték el keresni hozzátartozói, barátai: elutaztak a helyszínekre, ahol Zalánnak végig kellett mennie a hazautazáshoz, beszéltek főnökével, tábori társaival, a hatóságok segítségét kérték. Gyűjtés indult mindezek költségeinek fedezésére, Facebook-közösségi oldal alakult.

Ahogy a kutatási és terepmunka előrehaladt, egyre több furcsaság látott napvilágot az eltűnése körül: a 26 éves, országok között utazó fiatalember nem vitt magával mobiltelefont, amikor elindult svájci munkahelyéről, Chur-ból. Két nappal azelőtt elveszítette, és még nem vett másikat – ez volt a táboriak magyarázata.  Ugyanakkor viszont laptopját sem vitte magával, ami mobiltelefon hiányában az egyetlen kommunikációs eszköze lehetett volna a hosszú úton.

Azon a buszpályaudvaron, ahol kiszállt főnöke autójából, és fel kellett volna ülnie az autóbuszra, a hatóságok szerint a térfigyelő kamerákat 24 órán belül letörölték. A Balogh Zalán Missing nevű közösségi csoport egyik tagja, aki hét éve Svájcban él, így kommentálta ezt: „Ami a hatóságokat illeti: Azt hogy a svájci állomásokon egy nap múlva törlik a felvételeket, én nem tudom elhinni. Itt élek már 7 éve és annyi esetről olvastam, amikor verekedés stb. esetén hetekkel később került elő az állomásokról felvétel...” A bergamói reptéren, ahol repülőre kellett volna ülnie, már biztos nem fordult meg, ez kiderül az utaslistából.

A fiatalember Facebook-profilja eltűnése után nem sokkal hozzáférhetetlenné vált. Csak találgatások születtek arról, hogy ez rendőrségi vagy családi beavatkozásra történt-e, vagy talán ő maga szüntette meg profilját. Mielőtt azonban ez még megtörtént volna, egy ismerőse rábukkant Zalán korábbi, angol nyelvű bejegyzésére egy, a szíriai felkelőkkel szimpatizáló oldalon. A bejegyzés így szólt: „a szíriai hadseregnél akarok szolgálni!” Jó ismerősei szerint viszont ez elszigetelt eset volt, pillanatnyi fellángolás, hisz Zalán nem volt militarista alkat.

„Mi reménykedünk, hogy él”

Időközben a család keresési lendülete is alábbhagyott, miután minden, rendelkezésükre álló eszközt kimerítettek. Az édesapa lelkész azonban még hisz abban, hogy látni fogja még a fiát. „Mi reménykedünk, hogy él, de nem hinnénk, hogy jól van. Ha jól lenne, valamilyen életjelet csak adott volna magáról. Valamilyen kényszerhelyzetben lehet, nem rendelkezik szabadon magával. Ez a feltételezésünk” – nyilatkozta kedden a maszol.ro-nak a jelenleg egy Debrecen melletti településen élő Balogh Béla református lelkész.

Az édesapa szerint Zalánról a legutolsó hivatalos információjuk az, hogy tavaly októberben a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság a fiatalember keresését megszüntette. „Nem volt fogyatékos, sem kiskorú, így hát lemondtak az ügyről” – magyarázta az édesapa, aki fia eltűnését kereken egy éve jelentette a debreceni rendőrségen. Utóbb a rendőrök a családot többször megkeresték, adatokat kértek a fiúról, de nem sokra jutottak a nyomozásban.

Balogh Béla azonban úgy tudja, hogy az olaszországi rendőrség még felszínen tartja az ügyet, és az egyik forgatókönyv szerint a fiú valahol Szíriában lehet. „Valóban volt neki egy arab szimpátiája, a Facebook-bejegyzés sem lehet véletlen” – mondta a lelkész, aki szerint ezt a verziót erősíti, hogy hivatalos adatok szerint az utóbbi egy évben eddig mintegy kilencven magyar állampolgár tűnt el Szíriában.

A család azt is biztató jelnek véli, hogy időközben Zalán személyes holmija hazakerült a svájci munkahelyéről, és nem voltak köztük a tanulmányait igazoló oklevelek. „Ez bennünk azt a gondolatot ébreszti, hogy ezeket a dokumentumokat valamilyen céllal magához vette” – magyarázta. Ellentmond azonban ennek a forgatókönyvnek, hogy Zalán nem volt militarista alkat. „Kalandvágyónak sem ismertük, de hát huszonévesen sok minden megfordul az ember fejében” – tette hozzá.

Balogh Béla azt a – családhoz közeli személyek által rebesgetett – feltevést pedig végképp nem tudja elfogadni, hogy Zalán jól van, valahol él a nagyvilágban, csak éppen nem hajlandó felvenni a kapcsolatot a hozzátartozóival. „Nem olyan fából faragták ezt a fiút, jó volt velünk a viszonya” – szögezte le a maszol.ro-nak az édesapa.

Kimaradt?