Buszbaleset: szerda nemzeti gyásznap Romániában

A montenegrói buszbaleset 29 román sebesültjét és 18 halottját hazaszállították kedden este Romániába. A sebesülteket fővárosi kórházakban ápolják, állapotuk stabil, a holttesteket pedig sikerült azonosítani – közölték szerda reggel a hírtelevíziók.

A holttestek hazaérkezésekor rövid gyászszertartást tartottak az Otopeni repülőtér melletti katonai légi támaszponton Titus Corlăţean külügyminiszter és Mircea Duşa védelmi miniszter jelenlétében. Kilenc áldozat bukaresti, öt Argeş, kettő Temes, egy Ilfov és egy Kolozs megyei.

Ugyanakkor a kormány keddi határozata értelmében szerda nemzeti gyásznap Romániában buszbalesetben meghalt román állampolgárok emlékére. Ennek megfelelően az állami és önkormányzati intézményeken, határátkelőkön, kikötőkön, pályaudvarokon és hajókon félárbocra eresztik a román zászlót, a közszolgálati média pedig a gyásznaphoz igazítja műsorát.

Romániában az utóbbi 15 évben ötször hirdettek nemzeti gyásznapot: 2010. április 18-án, a szmolenkszi repülőgép-szerencsétlenség áldozatainak emlékére, 2007. augusztus 3-án, Teoctist pátriárka temetése napján, 2005-ben, II. János Pál pápa temetése napján, 2004 márciusában, a spanyolországi terrorista merényletek román áldozatainak emlékére és 2001 szeptemberében, az Egyesült Államokat megrázó terrortámadás áldozatainak emlékére.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?