Buszbaleset: nemzeti gyásznap lesz szerdán Romániában

Romániában nemzeti gyásznapot tartanak szerdán a vasárnapi montenegrói autóbusz-baleset áldozatai emlékére.

A külügyminisztériumban alakult válságstáb hétfő délutáni ülése után Victor Ponta miniszterelnök bejelentette, kedden nem hivatalos ülésre ül össze a kabinet, és "ha valamennyi törvényi feltétel adott", "azt fogják javasolni", hogy szerdán legyen nemzeti gyásznap a baleset áldozatai emlékére. A miniszterelnök hozzátette, a tragédia kapcsán kinyilvánított gyásznap megerősítheti a szolidaritás érzését a román társadalomban.

Victor Ponta köszönetét fejezte ki a montenegrói hatóságoknak, és a montenegrói embereknek a példás szolidaritásért. A hírtévék korábbi tájékoztatása szerint Montenegróban sokan jelentkeztek véradásra, hogy segítsék sérültek kórházi ellátását.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint a grlói balesetben a román turistabusz 18 utasa vesztette életét, hét súlyos sérültet a podgoricai kórház intenzív osztályán kezelnek, további 22 sérültet kedden repülőgépekkel Bukarestbe visznek. A sebesültek szállítására két katonai repülőgépet készítenek fel Bukarestben. Egy harmadik repülőgép - amellyel Raed Arafat mentőorvos, az Egészségügyi Minisztérium helyettes államtitkára utazott hétfőn reggel Podgoricába -, az áldozatok holttesteit hozza Bukarestbe.

A miniszterelnök a halottak azonosításával kapcsolatos nehézségekről is beszámolt. Mint elmondta, többségnek az iratai az összeroncsolódott autóbuszban maradtak. A hozzátartozók megértését kérte amiatt, hogy a román hatóságok csak akkor közölhetnek személyekre vonatkozó információkat, ha teljes bizonyossággal meggyőződtek valóságtartalmukról.

Hétfőn délután Podgoricába érkezett Titus Corlățean külügyminiszter, akit Filip Vujanovic montenegrói köztársasági elnök is fogadott hivatalában. A külügyi tárca közlése szerint a miniszter hétfőn este Raed Arafat helyettes államtitkárral együtt meglátogatja a baleset kórházban ápolt sérültjeit.

Kapcsolódók

Kimaradt?