banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

90 km/h-val hajtott a szakadékba a balesetet szenvedett román busz

Egy túlélő szerint gyorshajtás okozhatta a román turistabusz montenegrói tragédiáját. A baleset halálos áldozatainak a száma hétfő délelőtt 19-re emelkedett. A tragikus baleset egyik túlélője a ProTv-nek elmondta, a román turistabusz egy gépkocsit próbált megelőzni a viaduktra vezető útszakaszon, és a megengedettnél lényegesen gyorsabban, mintegy 90 kilométeres óránkénti sebességgel haladt.

"Rákiáltottam a sofőrre, hogy lassítson" - idézte fel a történteket a túlélő, aki szerint a vezető nem reagált a figyelmeztetésre. A busz másodpercekkel később átszakította a szalagkorlátot, és a mélybe zuhant.

A megszólaltatott turista a véletlen szerencsének tulajdonította, hogy a feleségével együtt kisebb sérülésekkel túlélték a balesetet. Elmondta, ők már a felső sziklapárkányon kiröpültek a guruló buszból. Azok jártak rosszabbul, akik csak később estek ki, vagy a buszban rekedtek.

Az autóbusz utasai szombat reggel indultak egyhetes vakációra Bukarestből. Többségében 60-70 év körüli nyugdíjasból álló turistacsoport montenegrói, szerbiai és horvátországi kolostorokat akart felkeresni.

Sajtóértesülések szerint hétfőn délelőtt 19-re emelkedett a baleset halálos áldozatainak a száma. A Mediafax hírügynökség közlése szerint négy sérült állapota továbbra is válságos. A ProTV által megszólaltatott túlélő példásnak tartotta a montenegrói hatóságok gyors mentési akcióját.

A hírtelevíziók műsoraiba meghívott kommentátorok egyre hevesebben bírálják az ortodox pünkösdi munkaszüneti napjaikat töltő román tisztségviselők lassúságát. A bírálatok középpontjában Titus Corlățean külügyminiszter áll, aki csak hétfőn délelőtt, mintegy 16 órával a baleset bekövetkezte után döntött úgy, hogy lemondja az Európai Unió luxemburgi külügyminiszteri tanácskozásán való részvételt, és helyette a szerencsétlenség helyszínre utazik.

Kapcsolódók

Kimaradt?