Szörnyű buszbaleset Montenegróban: 18 romániai halott

FRISSÍTÉS: 18-ról 19-re nőtt a halottak száma.

Eddig tizenkilenc romániai halálos áldozata van annak a buszbalesetnek, amely vasárnap délután történt Montenegróban. A sebesültek száma huszonkilenc, nyolcnak az állapota súlyos – közölték a hírtelevíziók. Az áldozatok között magyar nemzetiségű személy nincs.

A zömében nyugdíjas turistákat szállító autóbusz egy közel negyven méteres szakadékba zuhant Podgoricától harminc kilométerre.

A szörnyű baleset hírére vasárnap este a bukaresti Külügyminisztérium válságstábot állított fel. Mircea Dușa védelmi miniszter hétfő reggeli bejelentése szerint román orvosok egy csoportja Raed Arafat államtitkár vezetésével a helyszínre utazott segíteni a bajba jutott román állampolgárokon.

A Mareea Travel turisztikai ügynökség autóbuszán összesen 47 romániai turista utazott. Egyikük, a podgoricai kórházban kezelt Carmen Dorobet egy helyi lapnak elmondta, a baleset azért következett be, mert a sofőr túl gyorsan hajtott.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=EHFTVq6tF-U

Egy másik túlélő azt nyilatkozta az RTGC televíziónak, hogy az autóbusz Tivat településre tartott, és a híres Moraca kolostor közelében, egy hídról sodródott le az úttestről. A jármű áttörte a védőkorlátot,  és negyven méter mélyre zuhant. Mivel a szakadék alját sűrű növényzet és fák nőtték be, az autóroncs az úttestről alig látszott.

A mentési munkálatokban a montenegrói tűzoltókon és mentősökön kívül egy közeli falu lakói, sőt a kolostor alkalmazottai is részt vettek. A sebesülteket egyenként húzták fel a mélyből kötélhágcsó és hordágy segítségével. A mentési munkálatokban egy helikopter is segített. 

Egy túlélő szerint gyorshajtás okozhatta a román turistabusz montenegrói tragédiáját. A ProTv-nek elmondta, a román turistabusz egy gépkocsit próbált megelőzni a viaduktra vezető útszakaszon, és a megengedettnél lényegesen gyorsabban, mintegy 90 kilométeres óránkénti sebességgel haladt.

Romániában nemzeti gyásznapot tartanak szerdán a vasárnapi montenegrói autóbusz-baleset áldozatai emlékére.

Kapcsolódók

Kimaradt?