Buszbaleset: tizenegy sebesültet már hazahoztak

Megérkezett kedd délután Bukarestbe a montenegrói buszbaleset 11 sebesültjét szállító katonai repülőgép.

Mindannyiukat fővárosi kórházakban ápolják majd. A többi 18 sebesültet egy másik géppel, a későbbiekben hozzák vissza az országba. Az Otopeni repülőtér melletti légi támaszponton Mircea Duşa védelmi miniszter és Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter várta a hazatérő román állampolgárokat.

Egy harmadik katonai repülőgép - amely hétfő hajnalban Podgoricába vitte az akciót irányító Raed Arafat egészségügyi államtitkár-helyettest, a SMURD alapítóját - a buszbaleset 18 halálos áldozatának holttestét fogja Romániába szállítani. Románia montenegrói nagykövete, Mihai Florovici szerint eddig csupán hat holttestet sikerült azonosítani. A diplomata ezzel ellentmondott Victor Ponta kormányfővel, aki kedden délben már arról beszélt, hogy a holttestek azonosítása már befejeződött.

Eközben a román hatóságok a montenegrói ügyészekkel együttműködve vizsgálják a baleset körülményeit. A bukaresti legfőbb ügyészség ismeretlen tettes ellen nyomoz gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával.

A turistákat a Marrea Travels nevű turisztikai iroda egyik alvállalkozója, a Gregory Tours autóbusza szállította Montenegróba. A cég tulajdonosa, Ştefan Grigore ügyészségi kihallgatása után a sajtónak elmondta: a járművet az egyik legmegbízhatóbb sofőrje vezette.

A balesetben egyébként a gépjárművezető is életét vesztette. Gheorghe Ciobanuról kiderült, hogy a bukaresti rendőrség alkalmazottja is volt. Tíz év buszvezetői tapasztalattal rendelkezett, és jól ismerte azt a terepet, amelyen a baleset bekövetkezett.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?