Mégsem tiltaná az alkotmány a melegházasságot

Elvetette kedden az alkotmánymódosító parlamenti bizottság azt a múlt héten még támogatott javaslatot, hogy az alaptörvény tiltsa az azonos neműek házasságát.

A testület múlt szerdai ülésén nagy szavazattöbbséggel elfogadott szövegváltozat szerint „a család a férfi és a nő szabad akaratnyilvánításából létrejött házasságon (…) alapul”. Kedden azonban a szociáldemokrata honatyák kérésére újra szavazott bizottság, és ezúttal elutasították az ortodox egyház és a magyar történelmi egyházak által szorgalmazott indítványt.

Így az alkotmány 48. cikkelyének megmaradt a jelenlegi változata, amely így szól: „a család a házastársak szabad akaratnyilvánításából létrejött házasságon (…) alapul”.

A bizottság a keddi ülésén emellett elutasított egy másik, korábban szintén elfogadott módosítást is, amely tiltotta a szexuális orientáció szerinti diszkriminációt. A testület elnöke, Crin Antonescu liberális szenátor korábban egy tévéinterjúban már jelezte: ez utóbbi indítvány megszavazásának „ára” volt az, hogy az alkotmány tiltsa meg a melegházasságot.

A bizottság keddig pálfordulásának hátterében az áll, hogy Victor Ponta szociáldemokrata pártelnök, kormányfő a múlt szerdai bizottsági ülés után kijelentette: nem tartja jónak, hogy a román alkotmány a „rendkívül vitatott” magyarországi modellt utánozva a családot a férfi és a nő házasságaként határozza meg. 

Kapcsolódók

Kimaradt?