Törlik a család homofób meghatározását az alkotmánytervezetből?

Az illetékes parlamenti bizottság várhatóan törli a módosított alkotmány szövegtervezetéből azt a sokat bírált előírást, amely szerint a család „egy férfi és egy nő közötti házasságán” alapul. Erről a testület elnöke, Crin Antonescu beszélt a hét végén a Digi24 televízióban.

A politikus tájékoztatása szerint a módosítást a Szociáldemokrata Párt (PSD) honatyái is támogatták, megtörténhet azonban, hogy kérésükre újra szavazat alá bocsátják a sokak szerint homofób előírást. Időközben ugyanis a PSD elnöke, Victor Ponta kormányfő kijelentette: nem tartja jónak, hogy a román alkotmány a „rendkívül vitatott” magyarországi modellt utánozva a családot a férfi és a nő házasságaként határozza meg.

Antonescu emlékeztetett arra, hogy a bizottság kétharmados szavazattöbbséggel dönt a módosításokról, a PSD szavazatai nélkül pedig kikerül a tervezetből a vitatott előírás, és megmarad az a jelenlegi szövegváltozat, amely szerint a „család házasságon alapul”.

A bizottság elnöke elmondta: jómaga egyetért a múlt héten elfogadott módosítással. Szerinte ez volt az „ára” annak, hogy a módosított alkotmány szövegtervezetébe bekerülhetett a szexuális orientáció szerinti diszkrimináció tiltása.

Kapcsolódók

Kimaradt?