Alkotmány: Pontának nem tetszik a család „homofób” meghatározása

Victor Ponta miniszterelnök nem tartja jónak, hogy a román alkotmány a „rendkívül vitatott" magyarországi modellt utánozva a családot a férfi és a nő házasságaként határozza meg.

A miniszterelnök egy péntek esti tévéinterjúban tért ki az alkotmánymódosító bizottság által elfogadott családfogalomra. „Számomra fontos, hogy az alkotmánymódosítással Románia az európai trend felé haladó országnak lássék, és ne forduljunk vissza, hiszen nem vagyunk fundamentalista köztársaság" - érvelt az alkotmánymódosító bizottság szerdán elfogadott meghatározása ellen, amely a családot a férfi és a nő házasságaként határozta meg.

Hozzátette, a férfi és a nő házasságára való utalás a család meghatározásában szükségtelen. „Az egy copy-paste-tel átemelt meghatározás a magyar alkotmány januárban hozott, egész Európában rendkívül vitatott módosításából. (...) Nekem úgy tűnik, fölöslegesen adunk egy konzervatív jelzést" - idézte az Agerpres hírügynökség a miniszterelnök kijelentését.

Az alkotmánymódosítást előkészítő parlamenti bizottság szerdán beépítette az alaptörvény szövegtervezetébe azt a megállapítást, hogy a család „egy férfi és egy nő házassága". A jelenlegi alkotmány házaspárok önkéntes elhatározásával alapított családról beszél.

Kapcsolódók

Kimaradt?