Gulyás Gergely Kolozsváron: a magyar érdekképviseletnek ott kell lennie, ahol a törvényhozás központja van

„Ha az RMDSZ-nek sok képviselője, szenátora van a törvényhozásban, akkor képes a legfontosabb nemzetiségi ügyekben is fellépni” – jelentette ki vasárnap Kolozsváron a december 6-i választások jelentőségéről Gulyás Gergely. A magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter Erdély több települését is felkeresi, körútjának utolsó állomása Nagyvárad lesz.

A magyarországi politikus Csoma Botond képviselőjelölttel, a Kolozs megyei RMDSZ elnökével tartott vasárnap reggel sajtótájékoztatót a Mátyás-szobornál. „A Mátyás-szobor előtt beszélni bármikor megtisztelő. December 6-án rendhagyó választásokra számíthatunk, és nagy nehézségekkel szembesül mindenki, aki a választások lebonyolításában vesz részt” – jelentette ki a miniszter.

Gulyás Gergely rámutatott, hogy ma Európa és Románia életét is a koronavírus-járvány határozza meg. Mint mondta, tudja, hogy vannak jogos félelmek, mégis mindenkit arra kér, hogy menjen el szavazni. Szavai szerint a biztonságos szavazás körülményei adottak, és nagyon fontos, hogy a magyar parlamenti érdekképviselet biztosítva legyen. Emlékeztett: a magyar politikai erők között létrejött teljes összefogás felhívja a figyelmet annak a választásnak a jelentőségére, amely a következő négy évben döntő mértékben fogja befolyásolni, hogy milyen lesz a magyar érdekképviselet Bukarestben.

A miniszter elmondta, a magyar érdekképviseletnek ott kell lennie, ahol a törvényhozás központja van, és ha az RMDSZ-nek sok képviselője, szenátora van a törvényhozásban, akkor képes a legfontosabb nemzetiségi ügyekben is fellépni. „Fontos, hogy minden magyar érezze saját ügyének a szavazást. Ha belegondolunk abba, hogy legutóbb Kolozs megyében egy második magyar mandátumhoz alig több mint száz szavazat hiányzott, akkor ez is jól mutatja, hogy minden szavazat milyen sokat számít” – emelte ki.

Gulyás hangsúlyozta: a határon inneni és túli magyarság a nemzetpolitikában egyenrangú. A határon túli magyarság ügyeiről helyben kell dönteni, és a mindenkori magyar kormánynak az a feladata, hogy az itt meghozott nemzetiségi döntéseket támogassa.

Hozzátette: Budapestről azt látják, hogy az RMDSZ-nek „koherens, világos elképzelése van” a következő négy évre, képes összefogni a magyarságot, hogy a nemzetiségi érdekeket megjelenítse, ehhez viszont arra van szükség, hogy most ne a politikusok tegyenek ezért, hanem mindenki, aki magyarként Erdélyben él, és úgy gondolja, hogy fontos a magyarság megmaradása.

A miniszter a nemrég kihirdetett Trianon-törvény kapcsán azt nyilatkozta: a magyar állam abban érdekelt, hogy minden szomszédos ország erős és sikeres legyen. „Úgy gondolom, hogy olyan ünnepet nyilvánítani nemzeti ünneppé, amely az itt élő román állampolgárok egy részének nyilvánvalóan nem ünnep, egy olyan eszköz, amivel gyenge országok szoktak élni, akik nem rendelkeznek kellő magabiztossággal saját történelmük megítélése iránt. Ezt nem egyszerűen barátságtalan gesztusnak tartjuk, hanem azt bizonyítja, hogy a jelenlegi román vezetés úgy tekint a magyarságra, mint másodrendű állampolgárokra” – jelentette ki.

December 6. egy esélyt is jelent

Csoma Botond képviselőjelölt úgy fogalmazott: ez egy rendhagyó választási kampány volt, rendhagyóbb az önkormányzatinál is, mivel a járványügyi helyzet fokozódott, kevesebb emberrel tudtak személyesen találkozni. Felidéztek, hogy 2016-ban az RMDSZ elsősorban ajtóról ajtóra kampányolt, fontos volt számunkra, hogy minél több emberrel személyesen tudjanak találkozni, és akkor is úgy látták, hogy az emberek is igénylik ezt a személyes találkozást.

Idén ezt nem tudták olyan mértékben kivitelezni, mint 2016-ban, ezért a kampány nagy részét átköltöztették az online felületekre, és a médiában próbálták meg az üzeneteiket eljuttatni a választókhoz. Emellett volt néhány alkalom, amikor tudtak személyesen is találkozni az emberekkel.

„Most már biztos, hogy december 6-án választásokat fognak tartani, és azt is elmondhatom, hogy ehhez nem az RMDSZ ragaszkodott, hanem a liberális párt, és annak a de facto elnöke, Klaus Iohannis államfő. Ők látták azt, hogy a népszerűségük csökken, és nem szerették volna a márciusi hónapot megvárni, mert esetleg akkor az a veszély keletkezett volna számukra, hogy a szociáldemokraták megverik őket a választásokon” – mondta Csoma Botond, hozzátéve, hogy a parlament és a kormány mindenképpen fel fog állni december 6-a után, és ha a magyar emberek nem vesznek részt a választáson, fennáll annak a veszélye, hogy nem lesz magyar képviselet.

A képviselőjelölt szerint vannak olyan ügyek, amelyeket csak Bukarestben lehet elintézni, és úgy érzi, hogy december 6-a egy esély is jelent. Ha ugyanis jó arányban mennek el szavazni az erdélyi választók, kialakulhat az a helyzet, hogy az RMDSZ lesz a mérleg nyelve a parlamentben, ami ahhoz is vezethet, hogy kormányzati pozíciókat is meg tudnak szerezni.

A nemrég megvalósult magyar-magyar összefogásról elmondta: az RMDSZ megállapodást kötött az EMSZ-szel, amelynek értelmében a két kisebb magyar képviselőjelöltje jelen van az RMDSZ képviselőházi listáján Maros és Hargita megyében. „Úgy érzem, minden feltétel adott ahhoz, hogy egy erős képviseletet tudjunk biztosítani december 6-ám. Úgyhogy arra kérnék mindenkit, hogy éljen szavazati jogával” – jelentette ki Csoma Botond.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?