A hazai kereskedelemben kapható maszkok fele nem véd megfelelően

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) kivonta a forgalomból a szabványoknak nem megfelelő védőmaszkokat, a rendellenességekről készült jelentést pedig továbbították a főügyészségnek – jelentette ki csütörtök este Virgil Popescu gazdasági miniszter.

A tárcavezető egy Facebook-bejegyzésben azt írja, az emberek egészségének védelme mindennél előbbre való, ezért a fogyasztóvédő szakemberek segítségével folyamatosan megfigyelés alatt tartják a piacot. Virgil Popescu ugyanakkor a polgárok tudomására hozza, hogy a szabványoknak nem megfelelő védőmaszkokat kivonták a forgalomból, és bírságot róttak ki azokra, akik megszegték a törvényt.

„Ismét arra bátorítom a polgárokat, hogy keressék a Romániában gyártott védőmaszkokat, mert minőségi, engedélyezett termékek, a legjobbak a piacon” – fogalmaz bejegyzésében a miniszter, hozzátéve, hogy a fogyasztóvédők által észlelt rendellenességekről szóló jelentést továbbküldik a főügyészségnek.

A gazdasági miniszter szerdán jelentette be, hogy a kereskedelemben található arcmaszkok mintegy fele nem véd a koronavírus ellen, és hogy a tárca rendeletben akarja kötelezni a kereskedőket, hogy ezt tüntessék fel az érintett termékeken.

„Csalódott vagyok a kereskedelemben található védőmaszkok minősége miatt. Ha most azt mondom, hogy a kereskedelemben – üzletekben, gyógyszertárakban, raktárakban, importőröknél – levő maszkoknak a fele nem nyújt védelmet az embereknek, rám sütik, hogy túlzok, azonban ez a valóság. És ennek véget kell vetni. Nem engedhetjük meg, hogy olyan maszkokat áruljanak, amelyek nem védik a lakosságot a vírus ellen” – mondta Popescu, hozzátéve, a fogyasztóvédelem 18 millió lejre bírságolt meg különböző cégeket, amelyek ilyen, a szabványoknak nem megfelelő védőmaszkokat árusítottak.

(Címlapkép: Virgil Popescu - Facebook)

Kapcsolódók

Kimaradt?