Alternatív megoldást keresnek Csíkszereda téli ivóvízellátására

A csíkszépvízi víztározó kiemelő vezetékrendszerében történt meghibásodás miatt csökkent a Csíkszeredát és több községet ellátó rendszerbe jutó ivóvíz mennyisége. A nagyobb probléma megelőzése érdekében élesítik a hargitai megyeszékhely mélykúti rendszerét, hogy szükség esetén onnan szivattyúzzák a vizet a városba és az érintett települések számára. A végleges megoldásra tavaszig kell várni.

A városi katasztrófavédelmi bizottság hétfői ülését követő sajtótájékoztatóján Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere arról számolt be, hogy a megyeszékhelyet és több községet ellátó csíkszépvízi víztározó kiemelő vezetékrendszerében meghibásodást észleltek. Minderről az Olt Vízügyi Igazgatóság értesítette a városházát.

Az elöljáró elmondása szerint megtörtént a helyzet felmérése és kiderült, a kiemelt mennyiség elegendő az érintett települések ellátására, ám a rendszerben szükségessé vált javításokat csak tavasszal tudják majd elvégezni – mondta el a polgármester.

Az elöljáró szerint ez a művelet majd több napot fog igénybe venni, ezért, és a nagyobb problémák megelőzése érdekében, alternatív megoldást kerestek az ivóvíz biztosítására. Csíkszereda rendelkezik egy mélykutas rendszerrel, amelyet a Harvíz Vízszolgáltató Vállalat a városháza kérésére élesíteni fog, így az bármikor bevethető lesz vízhiány esetén.

A városi kútrendszerből visszapumpálás segítségével azoknak a községeknek is tudnak esetlegesen ivóvizet biztosítani, amelyek szintén Szépvízről kapják a vizet – tudtuk meg. A városvezető szerint nincs ok a pánikra, mindenképpen biztosítani fogják Csíkszereda és a többi érintett település, például Csíkszentmihály, Csíkszépvíz, Csíkmindszent számára a megfelelő mennyiségű ivóvizet a tél folyamán.

Öltöző konténerből a mentőszolgálatnak

Korodi Attila ezen kívül elmondta: a Hargita Megyei Mentőszolgálat kérésére a moduláris kórházakéhoz hasonló konténert fog vásárolni a csíkszeredai városháza. Az építményre azért van szükség, hogy a koronavírusos, vagy koronavírus-gyanús esetekhez kihívott mentők személyzete megfelelő körülmények között és biztonságosan tudjon átöltözni a kiszállások után. A városvezető szerint Csíkszereda városa mintegy 17-18 ezer lejt fog költeni a konténer megvásárlására.

A polgármester arról is beszámolt, hogy hétfőtől a városháza minden osztályán újraindult a személyes ügyfélfogadás. Mint Korodi Attila elmondta: ezen túl is az online ügyintézést szorgalmazzák elsősorban, ám tudják, hogy léteznek olyan összetettebb helyzetek, amelyek megoldása elvárja a személyes találkozást.

Az elöljáró kiemelte: minden esetben szükséges előzetesen időpontot egyeztetni a megfelelő osztállyal. Kivételt csak a Kulturális-, Tanügyi-, Sport és Ifjúsági Osztály, a Szociális Igazgatóság és az Anyakönyvi Iroda képez, ahol nincs szükség előzetes bejelentkezésre. Helyi adót, illetéket, bírságokat a Mikó-várban működő pénztárban szintén előjegyzés nélkül lehet fizetni hétfőnként. Az ügyfélfogadással kapcsolatos részleteket itt lehet megtalálni.

(Borítókép: László F. Csaba)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?