Nem lesz gond télen a hóeltakarítással Csíkszeredában

A városháza honlapján tájékozódhatnak hétfőtől a csíkszeredaiak a hargitai megyeszékhely aktuális koronavírus-járvánnyal kapcsolatos adatairól. Az éjszakai kijárási tilalom idején a lakhelyelhagyáshoz szükséges formanyomtatványokat biztosít a lakosságnak a városháza. Késik a digitális eszközök beszerzése a város tanintézményeiben. Korodi Attila polgármester sajtótájékoztatóján vettünk részt.

Napi rendszerességgel közli ezentúl a városra vonatkozó koronavírus-adatokat Csíkszereda városvezetése, az adatok a megyeszékhely hivatalos honlapján mindenki számára elérhetőek hétfőtől – adta hírül csütörtöki sajtótájékoztatóján Korodi Attila.  Az új esetszámok mellett a város járványügyi besorolása fog szerepelni a naponta frissülő adatok között, tudtuk meg.

A koronavírus járványhoz kapcsolódó újdonság az is, hogy a városháza kinyomtatott 30 ezer darab kétnyelvű formanyomtatványt, amely az éjszakai kijárási tilalom ideje alatt történő lakhelyelhagyáshoz szükséges. Az A/5-ös formátumú nyomtatványokat a város 52 pontján helyezik el, élelmiszerboltoknál, benzinkutaknál, plébániákon, gyógyszertárakban, illetve egyéb gyakran felkeresett helyeken lehet megtalálni azokat. Korodi Attila kiemelte, hogy megfelelő az együttműködés a megyei katasztrófavédelmi bizottsággal, a város érintő kérdésekben rendszeresen egyeztetnek egymással.

Nincs előrelépés a digitális eszközök beszerzése terén

A városvezető beszámolt a csütörtöki rendkívüli önkormányzati ülésről is. Elmondta, hogy az oktatási intézmények digitális eszközökkel való felszerelése ügyében egyelőre nem történt előrelépés. Az iskolák által benyújtható európai uniós pályázatok esetében felajánlották az intézményeknek a városháza segítségét a pályázati anyagok összeállításában, az elöljáró szerint több hetes csúszásban van a város más megyeszékhelyekhez képest ebben a kérdésben.

Korodi Attila elmondta még, hogy november 15-étől él a hó eltakarításával kapcsolatos szerződés a szolgáltatást végző ECO-Csík vállalattal. Csíkszereda esetében február 28-ig, Hargitafürdő esetében pedig március 15-éig szól a szerződés a téli úttisztítási munkálatokra. A polgármester kiemelte, hogy azt kérték a szolgáltatótól, hogy a város külső területeire, Erdőalja, Csiba, Szécseny városrészekre fordítson fokozott figyelmet, hogy megfelelő gyorsasággal végezzék el ezek esetében is a hó eltakarítását.

A városvezető felhívta a csíkszeredaiak figyelmét ugyanakkor arra is, hogy az utcafrontokon található járdák takarítása, csúszásmentesítése és a lakónegyedek parkolóhelyeinek hótól történő megtakarítása a lakosság felelőssége. A megyeszékhely lakói egyébként GPS-es nyomkövető segítségével fogják tudni majd nyomon követni a hótakarító gépek mozgását.

Új helyekre is eljutnak a városi buszok

A csíkszeredai tömegközlekedésben is várhatóak változások: a Csíki Trans közlekedési vállalattal történt egyeztetések nyomán Erdőaljára is be fog térni a csibai autóbuszjárat, ezen kívül Csobotfalván mindegyik járat ki fog menni a falurész végéig. Egyeztettek továbbá azzal kapcsolatosan is, hogy a síszezon beindulásával a Hargitafürdőre induló napi buszjáratok számát is növelni fogják hétvégenként. Ez azonban még a járványügyi szabályozások függvénye is – tette hozzá Korodi Attila.

A közlekedési vállalat részéről megfogalmazták az igényt egy új autóbusz vásárlására is, ami a szécsenyi városrész tömegközlekedésbe való bevonásához elengedhetetlen. A városvezető szerint lehetőség szerint próbálnak eleget tenni ennek a kérésnek, mivel a mobilitási pályázatban szereplő gázüzemű autóbuszok beszerzése és munkába állítása hosszabb időt fog igénybe venni a különböző közbeszerzési eljárások és szükséges beruházások miatt.

Korodi Attila kitért a december 6-i parlamenti választások megszervezésére is. Elmondása szerint Csíkszeredában 23 szavazókörzetben fogják várni ezúttal is a választópolgárokat. Mint fogalmazott: a városháza prioritása a biztonságos körülmények megteremtése a szavazókörzetekben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?