Leosztották a feladatokat a csíkszeredai városházán: ezentúl városmenedzser is segíti a munkát

Elsősorban gazdasági, vagyongazdálkodási, költségvetési, adózási kérdésekért fog felelni Csíkszereda kedden munkába álló városmenedzsere, Dósa Szilárd. A hargitai megyeszékhelyen újdonságszámba menő poszttal, valamint a hétfőn megválasztott új alpolgármesterek hatáskörével kapcsolatosan osztottak meg részleteket a sajtóval a városházán.

Együttműködési alapon működő önkormányzat működtetése a cél Csíkszeredában – szögezte le keddi, a városháza osztályvezetőivel, igazgatóival történt egyeztetést követően Korodi Attila polgármester.

Az elöljáró elmondta: egyelőre nem tervez a városházán strukturális változtatásokat bevezetni, hiszen hetekre van szükség ahhoz, hogy átlássák, hogy lehet a különböző szerepköröket jobban szervezve, koordinálva ellátni. A polgármester ugyanakkor arra is felkérte a különböző területek felelőseit, hogy vizsgálják felül, a személyzet kérdésében hogyan állnak, szükség lehet-e bővítésre, változtatásra e tekintetben.

Korodi Attila ismertette a város két új alpolgármesterének, valamint városmenedzserének a feladatköreit. Ennek értelmében Sógor Enikő a szociális, egészségügyi, kulturális és oktatási területekért felelős alpolgármester lesz a jövőben. Hozzá fognak tartozni a város kulturális intézményrendszerének koordinálási feladatai, beleértve a Csíki Játékszínt, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttest, a Csíki Székely Múzeumot és a Csíki Mozit is.

Bors Béla területe a városgazdálkodás lesz, ő felel a jövőben a beruházások, a közbeszerzések koordinálásáért és az önkormányzat cégeinek tevékenységéért. Dósa Szilárd városmenedzser a város költségvetésének, közvagyonának, adózási kérdéseinek lesz a felelőse elsősorban, de a város szolgáltatásainak megszervezése, illetve a városházi digitalizáció is az ő területe lesz.

Hangsúlyváltásokra készül Sógor Enikő

Sógor Enikő a sajtó képviselőinek elmondta: hangsúlyváltásokra készül a rábízott területeken, szeretne más szemléletmódot meghonosítani.

„A városvezetés, a közszolgálat igenis működhet emberségesen. Közelebb hozhatjuk az igényeket és a szolgáltatásokat” – fogalmazott. Hozzátette: nagy feladata lesz a családok, a gyermekek életminőségének javításában, az oktatás folyamataiban, praktikussá tételében. Sógor Enikő kiemelte: megfelelő együttműködés kialakítását tervezi a civil szervezetekkel, amelynek keretében a közintézmények által le nem fedett területeken szervezhetnek ki programokat, folyamatokat. Példaként említette többek között a délutáni oktatási programokat, nagycsaládos támogató programokat.

Korodi Attila polgármester a Maszol kérdésére hozzátette: a csíkszeredai turizmus szervezése szorosan összefügg a kulturális, illetve a sportélet megszervezésével.

„Azt gondoljuk, hogy Csíkszereda neve a kulturális programokon keresztül fog megjelenni a romániai és magyarországi idegenforgalmi kínálatokban. Ezek a programok mozgatórugói lehetnek sok más tevékenységnek is, amelyek ismételten a város javát szolgálják” – hangsúlyozta. Hozzátette: a turisztika kérdésköréért biztos, hogy külön szervezeti struktúra fog felelni az önkormányzaton belül.

Bors Béla kifejtette: alpolgármesterként felelőse lesz mindannak, ami a városrendezéssel, közbeszerzésekkel, a részben, vagy teljes egészében a város tulajdonában lévő cégek működésével kapcsolatos. Az alpolgármester elmondta: első lépésként szeretne egy helyzetfelmérést készíteni. Hozzátette, hogy a városnak számos folyó beruházása van jelenleg, amelyekbe szeretne betekintést nyerni a sikeres kivitelezés érdekében. Ezen kívül szeretne stratégiát kidolgozni a város egyes részeinek felzárkóztatására, mint Szécseny, Csiba, Csobotfalva bizonyos területei.

Cél a szakszerű működés

Dósa Szilárd városmenedzser kedden kezdi el városházi tevékenységét. A jogász végzettségű szakemberrel kapcsolatosan Korodi Attila hangsúlyozta: mintegy 9 éves közigazgatási tapasztalattal rendelkezik. A polgármester hangsúlyozta: azért tette meg a felkérést a városmenedzseri tisztségre, mert úgy érezte, Csíkszeredának szüksége van még egy olyan emberre, aki a főjegyzővel együtt oda tud figyelni arra, hogy a polgármesteri hivatal szakszerűen működjön és minden eszköztár rendelkezésre álljon arra, hogy a tervezéstől a megvalósításig létrejöjjenek a különböző projektek.

A városmenedzser elmondta: célja az intézmények stabil pénzügyi hátterének megteremtése, ezen kívül hozzá fog tartozni a digitalizáció kérdése is, amelynek segítségével a belső folyamatokat és a városlakók ügyintézéseit is meg szeretnék könnyíteni. Dósa Szilárd kiemelte: szorosan együtt fog működni a két alpolgármesterrel akár tanügyi, kulturális, vagy beruházási kérdésekről legyen szó.

(Borítókép: a szerző felvétele)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?