Könnyen vették a román szóbelit a magyar diákok

Nem jelentett nehézséget Marosvásárhelyen az érettségi román szóbeli vizsgája. A sorukra várakozók valamennyien egyetértettek abban, hogy senkit nem vágnak el, mert mind tudnak románul.

A Bolyai Farkas Elméleti Líceumban a maszol.ro-nak több diák is elmondta, nem fél attól, hogy nem sikerül az első vizsga.

„Tudom, hogy sikerül, hiszen ez csak szóbeli, itt nem vágnak el, de mégis izgulok egy kicsit, mert végülis ez is egy vizsga” – válaszolta egy diáklány a folyosón sorára várva. A kint üldögélők közül valamennyien egyetértettek abban, hogy itt most senkit nem vágnak el, az eléjük kerülő szövegről - bármi is legyen az -, tudnak annyit mondani, hogy átmenőt kapjanak.

Bálint István iskolaigazgató szerint is jól felkészültek a tanulók, nem kell attól tartani, hogy bárkit is elvágnak. Szerinte sokkal jobb lenne, ha jegyet kapnának a vizsgázók, mert az nagyobb bizalmat adna a további vizsgákhoz, illetve jobban motiválná őket.

„Eléggé könnyű volt, egy zenéről és sportról szóló szöveget kaptam, azzal kapcsolatban három kérdést kellett megválaszolnom” – részletezte az egyik diák kifele jövet.

"Elég jól ment a szóbeli" a Hargita megyei diákoknak is, ez derült ki hétfőn, az érettségi román szóbeli vizsgája után a Márton Áron Gimnázium kapujában megkérdezett diákok vallomásaiból. „Szerintem közepesen ment”, „több mint biztos, hogy átmentem”, nyilatkozták a maszol.ro-nak a végzősök.

Idén 3042 diák érettségizik Hargita megyében, tudtuk meg a Hargita Megyei Főtanfelügyelőségen, ebből összesen 462 a száma azoknak, akik tavaly, vagy tavalyelőtt elbukták a vizsgát. Utóbbiak csak azokból a tantárgyakból érettségiznek, amelyen sikertelenül teljesítettek.

A román szóbelin, ahová az iskola valamennyi végzőse beiratkozott 10-15 perc jutott a tétel kihúzását követően a jegyzetelésre, felkészülésre, a vizsga maga általában öt percet tartott. A diákokat két tanár vizsgáztatta: egyik, aki tanította őket, és egy vendégtanár.

Az érettségi június 12-14-én anyanyelv szóbeli vizsgával folytatódik.

Király: visszanyerte rangját a vizsga

Király András, az oktatási minisztérium államtitkára az MTI-nek hétfőn elmondta, hogy az idén 187 800 végzős diák szerepelt a nyilvántartásban, akik közül 148 ezren jelentkeztek be vizsgára. Az érettségire jelentkezők száma kiegészül 40 ezer diákkal, akik az előző években kerültek ki az iskolapadokból. Ez azt jelenti, hogy majdnem ugyanannyian fognak érettségizni, ahányan az idén elvégezték a középiskolát, de az idei maturandusok mintegy 20 százaléka nem vállalta a megméretést.

Az államtitkár elmondta, hogy harmadik éve szervezik meg szigorú feltételek mellett az érettségit: az előző két évhez hasonlóan a vizsgatermekben a felügyelő tanárok mellett videokamerák is figyelik a diákokat, a dolgozatokat pedig központosított bizottság értékeli ki. "Megváltozott a négy-öt évvel ezelőtti helyzet, amikor minden érettségire beiratkozott diák vígan, dalolva átment, függetlenül attól, hogy mennyit tudott" - mondta az államtitkár, aki szerint a szigorítás következtében az érettségi vizsga újból visszanyerte rangját.

Arra a kérdésre, hogy a végzős diákoknak a húsz százaléka miért nem iratkozott be, elmondta, hogy egyrészt a diákok és a szülők is rájöttek arra, hogy nem csak formalitás az érettségi, másrészt az iskoláknak és a tanároknak sem volt kellemes a nagy bukási arány, ezért elmagyarázták azoknak a diákoknak, akiknek kellett, hogy most még nincsenek felkészülve, és esetleg az őszi pótérettségin próbálkozzanak.

Az idei mintegy 7500-8000 magyar végzős diák közül 6700-an iratkoztak fel az érettségire, ami azt jelenti, hogy az országos átlaghoz képest a magyarul tanuló fiataloknak valamivel nagyobb aránya vállalta a próbatételt.
 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?