banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Iohannis: EU-s alapokból újítják fel a kórházak gázberendezéseit és elektromos hálózatait

Szükség van a kórházak egészségügyi gázellátó rendszerének és elektromos hálózatának korszerűsítésére, és ennek érdekében európai alapokat felhasználó finanszírozási programot készítenek elő – jelentette ki szerdán Klaus Iohannis államfő.

Az elnök szerint szükség van ugyanakkor a jogszabályok módosítására is annak érdekében, hogy a kórházi technológiák rendszerének megfelelő szervízelését és karbantartását hatékonyan lehessen biztosítani. „Nagyon fontos szerepet játszik ebben a humán erőforrás, és itt az egészségügyi mérnökökre gondolok, akiket nagyobb mértékben be kell vonni a kórházak működési rendszerébe. Mindezeket belefoglalják az egészségügy reformját megvalósítani hivatott törvénycsomagba, amelyen jelenleg a szaktárca dolgozik” – mondta a Cotroceni-palotában tartott szerda kora esti sajtónyilatkozatában.

Az államelnök újabb megbeszélést tartott a koronavírus-járvány helyzetéről és kezelési intézkedéseiről Ludovic Orban kormányfővel, Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel és Raed Arafat belügyi államtitkárral, az országos katasztrófavédelem vezetőjével. A találkozón részt vett Dorel Săndesc, a Román Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság alelnöke, Dan Corneci, a bukaresti Cariol Davila sürgősségi katonai kórház intenzív terápiás osztályának vezetője, Emilian Imbri, a Victor Babeş klinikai járványkórház igazgatója, illetve Elena Ovreiu, a fővárosi Műszaki Egyetem egészségügyi mérnöki karának adjunktusa is.

Az államelnök elmondta, hogy a szakemberek beszámoltak az intenzív terápiás osztályok gázellátó rendszereinek állapotát felmérő vizsgálatról, és felvázolták azokat a meghibásodásokat, amelyek az orvosi berendezések működésében felléphetnek. Iohannis szerint az is kiderült, hogy ezen berendezések műszaki ellenőrzését és karbantartását célzó szolgáltatásokra biztosított költségvetés az egészségügyi intézményekben rendkívül alacsony és sok esetben nem is elegendő.

„A romániai egészségügyi rendszer rendkívül nehéz időszakon megy át, amely felszínre hozta az összes, évek hosszú során át elhanyagolt strukturális hiányosságot, és a rendszert alapjaiban kell megreformálni” – sommázta Iohannis.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?